Greenpeace Norge: 5 tips til hva du kan gjøre for klimaet

© Roengchai Kongmuang / Greenpeace

Samtidig som det største ansvaret for å kutte utslipp ligger hos politikere og næringsliv, finnes det mye vi kan gjøre i hverdagen vår for å leve mer klimanøytralt. Her er fem tips til hva du kan gjøre for klimaet.

Klimaforandringer er et globalt problem, og løsningen ligger i felles innsats på både nasjonalt og internasjonalt plan. Til tross for ulike forutsetninger, kan vi alle gjøre noe for å minske den negative innvirkningen vi har på klimaet og miljøet.

La oss bidra til å bevare jorden for neste generasjon. Med på kjøpet kan vi spare energi, kanskje litt penger, og sannsynligvis få bedre helse. Følg disse fem enkle, praktiske tipsene, og husk at alle monner drar.

Tips 1: Reis miljøvennlig

 • Ta sykkelen eller gå om det er mulig. Du kommer til å spare energi, penger, forbedre helsen din og gjøre klimaet en tjeneste. Hvis du synes det er for langt å sykle til skole eller jobb, er kanskje elsykkel noe for deg?
 • Bruk offentlig transport og ta tog i stedet for bil eller fly. La veien bli en del av målet, og velg elbil dersom du må kjøre bil.

© Mitja Kobal / Greenpeace

Tips 2: Spis mer plantebasert og reduser matsvinnet

 • Planlegg innkjøpene dine sånn at du ikke trenger å kaste mat. I Norge kaster hver av oss 80 kilo matavfall i året. Halvparten er spiselig. Dette er naturligvis dumt for både klimaet og lommeboka.
 • Bytt ut kjøttprodukter som grillpølser, burgere og kjøttdeig med vegetariske alternativ. Dette er bedre både for klimaet og helsen din. Visste du at hvis alle fulgte Helsedirektoratets kostholdsråd om å spise maks 500 gram rødt kjøtt i uka, så kan vi redusere utslippene i det norske landbruket med 2,9 millioner tonn CO2 fram til 2030? 

Her er noen plantebaserte oppskrifter du kan prøve ut. Håper det smaker!

Tips 3: Bytt til fornybare og bærekraftige alternativ

 • Se over strømavtalen din og bytt til en strømavtale med opprinnelsesgaranti. Dette gir deg ikke automatisk 100 prosent fornybar strøm hjemme, men vil si at strøm tilsvarende ditt forbruk er produsert fra en fornybar kilde. Dette bidrar til at det blir mer lønnsomt for kraftselskapene å produsere fornybar energi.
 • Installer solcellepaneler eller andre energieffektive varmesystemer om du bor i hus.
 • Flere banker og pensjonsselskap investerer pengene dine i selskaper som skader klima, miljø og mennesker. Finn ut hvor bærekraftig banken din er gjennom Etisk bankguide og bytt bank dersom den ikke lever opp til løftene sine.

Tips 4: Spar strøm (og penger!)

 • Skaff deg en smartbryter, dra ut kontakten, eller skru av elektriske apparater som ikke er i bruk. Standby er en strømstjeler, og når du for eksempel skrur av TV-en din med fjernkontrollen fortsetter den å bruke strøm.
 • Gjør smarte og energibesparende innkjøp. Sjekk hvor mye strøm hvitevarer og andre elektriske apparater bruker før du kjøper dem. Husk at billige varer ofte bruker mer strøm.
 • Isoler godt og pass på at det er tett rundt trekkfulle vinduer og dører der du bor.

“Detox” Second-Hand Clothes Event in Amsterdam. © Greenpeace / Mandy Brander

© Greenpeace / Mandy Brander

Tips 5: Forbruk mindre og smartere

 • Spør etter varer som er kortreiste og bærekraftig produsert der du handler.
 • Kjøp klær og tilbehør brukt eller bytt med venner. Prøv å reparere plagg og gjenstander som har blitt slitte eller ødelagte. Ifølge FN står klesindustrien årlig for større klimagassutslipp enn all fly- og skipstrafikk i verden, og på toppen av det hele kaster nordmenn årlig tonnevis av klær.