Statsbudsjettet 2026 – Vi får gjennomslag for våre innspill!

Tilstede fra departementene (fra venstre): Kjetil Vevle (AID), Ingrid Marie Vaag Endrerud (AID), Tonje Brenna (AID) og Ellen Rønning-Arnesen (HOD) og Martin Østtveit-Moe (KDD)

Senior Norge får gjennomslag for sine innspill om forsterket kvalitetskontroll av våre kommunale helse og omsorgstjenester!

Helse og omsorgsdepartementet bekreftet i møtet 7. april at Senior Norges mange gode forslag om å styrke Statsforvalterens rolle som kvalitetskontrollør av kommunenes helse og omsorgstjenester nå er under arbeid i departementet. Det vil resultere i en forsterkning av Statsforvalterenes kapasitet på nettopp dette feltet.

Senior Norges forslag ble betraktet som et godt grunnlag for departementets videre arbeid fortalte statssekretæren.

Statsbudsjettmøte nr. 3 og Helse og omsorgsdepartementets orientering

Senior Norge ble innkalt til det 3. møtet om Statsbudsjettet for 2026. Dette er ett av de 4 avtaleregulerte møter pensjonistorganisasjonene har med Regjeringen om kommende statsbudsjett. Til dagens møte var det annonsert at det ville bli orientert om Helse og omsorgsdepartementets (HOD) oppfølging av ekspertutvalgets rapport om allmennlegetjenesten.

Fra Senior Norge deltok styreleder Jon Rogstad og Senior Norges mangeårige rådgiver og æresmedlem Stig Klingstedt. Helse og omsorgsdepartementet ved statssekretær Ellen Rønning-Arnesen ga en innledende, god orientering om departementets arbeid for oppfølging av ekspertutvalgets rapport om allmennlegetjenesten. Et bredt og omfattende arbeid er under utvikling for videreutvikling av allmennlegetjenestene basert på en omfattende rapport på mer enn 350 sider med hele 59 konkrete tiltak.

Etter presentasjon ble det anledning for kommentarer og innlegg fra organisasjonene. Jon Rogstad fra Senior Norge kommenterte dagens belastninger på fastlegeordningene med lange lister og økte behov som følge av at eldre skal bo hjemme så mye lengre. Allerede dagens lange ventetider på timer hos fastlegene medfører ekstra rush på legevaktene. Dette er en praksis som må endres mente han.

Sterk skepsis til kommunenes sparekampanjer ved nedlegging av sykehjem, utvidet bruk av helsehus med korttidsbehandling og økt bruk av omsorgsboliger med heldøgnstjenester, er også utviklingstrekk Senior Norge hevdet vil øke belastningene på almennlegetjenestene. Statssekretæren kunne bekrefte at her er man fortsatt ikke i mål, men det jobbes i departementet for at almennlegetjenestene skal få de rammeforutsetningene de trenger for effektiv betjening av befolkningen.

Senior Norge blir hørt

Da Statsbudsjettet for 2026 ble tatt opp ved slutten av møtet – med nok en mulighet for kommentarer – tok Rogstad på ny ordet. Han mente at regjeringens kommende styrking av kommuneøkonomien må tildeles med øremerking av midler til helse og omsorgsarbeid. Han følte seg utrygg på om økte bevilgninger ellers ville bli benyttet på helse og omsorgsarbeider.

Han viste på ny til Senior Norges tidligere forslag om statsforvalterens rolle i kvalitetskontroll med påfølgende støttetjenester til kommunene innen feltet helse og omsorg. Det var etter denne kommentaren at statssekretæren kunne bekrefte at Senior Norges mange gode forslag nå var under videreføring i Helse og omsorgsdepratementet. Statsforvalterens kapasiteter og evner til oppfølging, kontroll og støtte til kommunenes ytelser innen helse og omsorg, ville nå i større grad bli bygd opp med intensjoner og beskrivelser Senior Norge har hatt i sine mange forslag om etablering av en slik overordnet kvalitetskontroll.

Dette ble et godt møte hvor spesielt Senior Norges mange utspill (og forslag til løsning) om styrket overordnet kvalitetskontroll av våre kommunale helse og omsorgstjenester nå tydeligvis blir fulgt opp av HOD.


Støtt viktig arbeid: Senior Norge er den eneste som jobber for rettighetene til hele seniorsektoren, i tillegg til eldres pårørende. Ønsker du å støtte oss i arbeidet, meld deg inn eller gi en gave slik at vi kan stå styrket i kampen for en rettferdig seniorpolitikk!

Av Styreleder Jon Rogstad