Forslag til statsbudsjettet 2025

Den 07.10.24 ble Regjeringens forslag til statsbudsjett 2025 lagt frem. Velferdsalliansen EAPN Norway er på mange punkter skuffet over budsjettet.

Velferdsalliansen EAPN Norway (VA) har det siste året jobbet hardt for at det skal legges inn et økt fribeløp for uføretrygdede som klarer å jobbe noe. Dessverre har ikke Regjeringen økt inntektsgrensen fra 0,4 G til 1 G, slik som VA har ønsket. Regjeringen hører mer på forskerne enn hva de uføretrygdede rapporterer. 

— Vi er svært skuffet over at Regjeringen foreslår at inntektsgrensen for uføre ikke skal økes. Vi hadde håpet at de hadde hørt mer på de som vet hvor skoen trykker, uttaler Elida Heløy som er politisk medvirker i VA.

Stort beløp til arbeidsmarkedstiltak

Regjeringen har foreslått å sette av hele 11,6 millioner til arbeidsmarkedstiltak i regi av NAV. Det er vel og bra, men det er mange som opplever at tiltakene ikke er tilpasset mottakerens situasjon eller helseplager. Regjeringen hører mer på forskerne enn mottakernes synspunkter. Hvis man hadde undersøkt AAP-mottakernes opplevelser med tiltakssystemet, hadde kanskje forskningsresultatene blitt annerledes. De individuelle forutsetningene til hver enkelt blir dessverre ikke vektlagt i møte med NAV-systemet i dag. Det dreier seg mer om å få mottakerene ut i et tiltak, slik at veilederen har sitt på det rene. Det burde derfor settes av flere forskningsmidler til å undersøke AAP-mottakernes opplevelser med velferdssystemet, slik at mottakernes synspunkter også tillegges vekt i møte med tiltaksarrangørene. Kvalitetsaspektet burde få større betydning. 

Lommepenger i skattelette

Når det kommer til skattelette for mennesker som er i en vanskelig økonomisk situasjon er det bare vekslepenger å snakke om. For de som tjener mellom 300 000 til 500 000 kroner i året får man for eksempel et skattelette på 200 kroner i året. Det kommer man ikke langt med når man tar i betraktning at matprisene er høye og renten likeså. Det foreslåtte skattelettet vil rett og slett ikke minske de økonomiske forskjellene som finnes i Norge.

Mye til barnefamilier, lite til de enslige

Regjeringen gir mye til barnefamilier. VA synes det er positivt at Regjeringen satser på at fattigdommen i barnefamilier ikke skal øke, og forskning har vist at tiltakene som har blitt satt inn på dette området har virket. Fattigdom går ofte i arv, og det er viktig at man setter inn tiltak for at dette ikke skal skje. Dessverre er det da noen som blir nedprioritert, og i denne sammenhengen blir det de enslige. Det er mange enslige som opplever at de blir forbigått i det foreslåtte budsjettet. 

Hva skjer med tannhelsereformen?

VA hadde ønsket at mer midler til bedring av tannhelsen hadde blitt nevnt. Informasjon om tannhelsereformen er dessverre fraværende i det foreslåtte budsjettet. Ønske til VA er derfor at SV blir en konstruktiv budsjettpartner, og presser på for at det skal settes av midler til dette.

Av Ingrid Eitrem