Oppfordrer folk til å vaksinere seg før influensatoppen inntreffer

Nå er timebookingen for å få satt influensavaksinen åpent og fra 1. oktober kommer vaksinen til apotekene Apotek1

Nordmenn vil holde influensaen på avstand og hele 40 prosent vil sette vaksinen i år. Fra 1. oktober er vaksinen tilgjengelig i apotek og nå er det åpnet for å bestille time.

– Apoteket sørger for både resept og det å sette vaksine. Det eneste man må gjøre er å booke en tid eller komme på drop-in. Da blir terskelen lavere og folk synes det er enkelt, sier fagrådgiver i Apotek 1, Katharina Beck.

Nesten halvparten skal sette vaksine

Folkehelseinstituttet var allerede i august ute med en klar oppfordring om at mennesker med risiko for komplikasjoner ved influensa bør ta vaksine.  Fra 1. oktober tilbyr Apotek 1 vaksinen og det er allerede nå mulig å bestille time.  De som ikke får vaksine gjennom sitt kommunale tilbud, kan enkelt komme innom et apotek for å få den satt.

– Fire av ti sier i undersøkelsen at de ønsker å sette vaksinen i år. Vaksinen bruker noen uker for å ha full effekt. Anbefalingen er å sette vaksinen nå for å rekke det før influensatoppen kommer, sier Beck.

Apotek 1 forteller at 97 prosent av de som setter vaksinen får resepten i et apotek.

To av tre har fått med seg at de ikke behøver resept fra lege for å sette vaksinen i apotek. Det kommer frem i en fersk undersøkelse gjennomført av Respons analyse for Apotek 1.

– Det er veldig bra at så mange bruker apotek for å sette vaksinen fordi det betyr at vi avlaster helsevesenet og det er en viktig del av vårt samfunnsoppdrag, sier fagrådgiveren.

Synes det er enkelt og tidsbesparende

– De fleste som satte vaksinen i fjor er fornøyde. Det handler om at det er enkelt og tidsbesparende å kunne sette den i apotek, uten å måtte til lege for å hente ut resept. Enkelte forteller at de synes det er så greit at de faktisk bare kan gjøre det i lunsjen, uten å ta fri fra jobben, sier Beck.

God tilgang på vaksiner

Apotekene har god tilgang på influensavaksiner for å møte den ventede pågangen, og har over tusen utdannende vaksinatører som kan sette vaksiner. 

Som tidligere vil det både være mulig å bestille time til vaksinasjon i forkant eller stikke innom apoteket og få satt vaksinen.

– Det er omtrent like mange som velger dropin som bestiller time. Vi skal uansett være klare til å ta imot de som kommer, sier hun,

Influensavaksine anbefales fra oktober til desember.