Ventetiden for asylintervjuer er uholdbar

NOAS mener den lange ventetiden for asylintervjuer og Utlendingsdirektoratets (UDI) behandlingstid er uholdbar. Nylig har Sivilombudet konkludert med at det foreligger brudd på forvaltningsloven § 11 a i en konkret sak, og ombudet sier det sannsynligvis også gjelder en rekke andre saker som angår asylsøknader fra enslige voksne asylsøkere uten kollektiv beskyttelse. 

Lange ventetider truer asylsøkeres rettssikkerhet
Sivilombudet har mottatt flere klager fra søkere som kom til Norge mellom mars 2022 og mars 2023, da det er mange som fortsatt ikke er innkalt til intervju.  

På bakgrunn av dette har Sivilombudet innhentet informasjon fra UDI om porteføljen av asylsøknader fra enslige voksne søkere uten kollektiv beskyttelse, og ifølge UDI er det nå 2383 voksne enslige asylsøkere som ennå ikke er innkalt til intervju. Dette tilsier at det sannsynligvis foreligger brudd på forvaltningsloven § 11 a i mange andre saker. 

Ventetiden for asylintervju og samlet behandlingstid har hatt en negativ utvikling de siste fem årene. Fra 2021 til 2024 har gjennomsnittlig ventetid økt drastisk fra 103 til 231 dager. Når dette kun er gjennomsnittet, mener NOAS at dette truer rettsikkerheten.   

– Vi kan ikke akseptere at mennesker må vente i flere år på å få gjennomført asylintervjuet sitt. Å få fortelle sin historie raskt er viktig for å få med viktige detaljer som UDI legger vekt på, og for å komme videre med sine liv sier generalsekretær i NOAS, Mads H. Almaas.  

Den lange ventetiden før asylsøkere får fortalt sin historie og begrunnelse for asyl, utgjør en alvorlig trussel mot deres rettssikkerhet. Asylintervjuet er den viktigste og for mange eneste muligheten asylsøkere får til å møte myndighetene som skal bestemme om man får beskyttelse eller ikke. Under intervjuet må man forklare seg sant, konkret og detaljert om grunnen til at man søker beskyttelse i Norge. Over tid er det naturlig å glemme detaljer, noe som kan være skjebnesvangert i asylprosessen hvor detaljene er avgjørende.  

Å vente dag etter dag, uke etter uke, og måned etter måned bryter ned mennesker både mentalt og fysisk. NOAS mener at den nåværende situasjonen med ventetider på asylintervjuene er uakseptabel. Lang ventetid gjør også at de som faktisk har krav på asyl forsinkes i sin integreringsprosess. Det er avgjørende at myndighetene og forvaltningen handler raskt for å sikre en rettferdig behandling av asylsøknader. NOAS mener det er uholdbart at mennesker skal leve i uvisshet, og krever at det tas grep for å redusere ventetiden. 

Hva er asylintervju?  

Asylintervju er et intervju som norske myndigheter gjennomfører etter man søker om asyl. Asylintervjuet skal bidra til å avklare behovet for beskyttelse og har stor betydning for utfallet av asylsøknaden. Formålet med intervjuet er å innhente tilstrekkelig pålitelig informasjon til at Utlendingsdirektoratet (UDI) kan vurdere om søkeren har krav på beskyttelse eller kan gis opphold på humanitært grunnlag-