Anyiribu – nordisk bistandsprosjekt i Uganda

Vi har en lang historie for nordisk samarbeid i Lions (NSR), med røtter helt tilbake til 1952, og felles bistandsprosjekter i utlandet er en viktig del av samarbeidet.. 

I 2023-2025 er Lions Norge leder for NSR-prosjektet, «Creating Opportunities Through Sustainable Agriculture» ved Anyiribu Primary School i Uganda. Prosjektet følges opp av Lions Aid Norway.

Uganda har med sine to årlige regntider et stort potensiale for å være en storprodusent av mat. Rundt 70% av befolkningen er sysselsatt i jordbruket, men likevel utgjør sektoren kun 23% av landets BNP.

Utfordringene er mange, her er noen av de viktigste:

  • Lavt kunnskapsnivå om enkle og moderne jordbruksmetoder
  • Lav tilgang til kvalitetsfrø
  • Lav kunnskap om gjødsling og hvordan bevare næringsstoffer i jorden
  • Lav tilgang til miljøvennlig plantevernmidler
  • Lav kunnskap om markedet og hva markedet etterspør.

Mange familier lever fortsatt i tilnærmet naturalhusholdninger, ofte med et ensidig kosthold. Frafallet i grunnskolen er stort, nær 50 prosent, og en viktig grunn til dette er mangelen på mat gjennom en lang skoledag. Spesielt i rurale strøk er fattigdommen stor.

Anyiribu Primary School ligger i et jordbruksområde nord i Uganda, og steder har tatt imot mange flyktninger fra Sør-Sudan og DR Kongo som har vært preget av uroligheter i mange år. Prosjektet har som mål å rehabilitere skolen samt anlegge en grønnsakshage med et opplæringsprogram i moderne, lokalt tilpassede jordbruksmetoder.  

Mål 1: Anlegget skal gi et næringsrikt kosttilskudd til flere elever gjennom en lang skoledag.

Mål 2: Gi skolelever, lærere og lokale farmere (kvinner og menn) opplæring i moderne og enkle jordbruksmetoder og gjennom det muligheter for økte inntekter i familiene

.

Bilde: Anyiribu før oppussing

Skolen var i en svært dårlig forfatning ved prosjektstart, med to eldre bygninger som ikke kunne brukes. Disse er nå satt i stand. Skolen har fått seks nye klasserom, et bibliotek og et forsamlingslokale. Nå som skolen er rehabilitert, har over 200 nye elever begynt på skolen, og skolen har nå 1425 elever.

Bilde: Anyiribu nesten ferdig oppusset

Jordbruksland er opparbeidet, og en irrigasjonsløsning med vann fra brønn, solcelledrevet pumpe og vanntank skal sørge for fire mulige innhøstinger per år. De første plantene vil bli satt ut i løpet av august og da begynner opplæringen også. Neste steg er bygging av drivhus.

Bilde: Solceller sørger for kraft til å pumpe opp vann til irrigasjonssystemet.

Våre partnere i Uganda er organisasjonen SOL, drevet av David Mutaisa (tidligere ansatt i LAN) og Avail Group ved Joseph Male.

Følg oss på Facebook!

Oppdateringer for prosjektene til Lions Aid Norway kommer jevnlig på denne Facebooksiden: https://www.facebook.com/LionsAidNorway

Kontakt

Spørsmål om prosjektene våre i Uganda kan rettes til utenlandsjef Annette Pemmer. 

Om NSR-prosjekter

  • NSR har hatt felles hjelpeprosjekter i utlandet siden 1973, til sammen rundt 20 prosjekter.
  • Det første prosjektet var et øyehelseprosjekt i India
  • Det neste var et brønnprosjekt i India
  • Vi har hatt mange ulike typer hjelpeprosjekt i Øst-Europa, spesielt rettet mot barn
  • Prosjektene går over to år, og dekkes i sin helhet av innbetalinger fra Lions i de nordiske landene, med NOK 45.- pr. medlem
  • De siste årene har vi hatt følgende prosjekter:
  • 2017- 2021 Bistand til syriske flyktninger i Tyrkia (SE) og Libanon (NO)
  • 2021-2023 Bygging av en sykehusavdeling ved et sykehus i Tanzania (DK)
  • 2023-2025 Jordbruksprosjekt i Uganda (NO)

Av Annette Pemmer