Forlaget Oktober: Vanessa Springoras Samtykket inn på bestselgerlista

Vanessa Springoras kritikerroste Samtykket (orig. tittel Le Consentement) går i dag inn på 8. plass på bestselgerlista for generell litteratur.

Se lista her: https://bokhandlerforeningen.no/boklista/Generell+litteratur/724

Med Samtykket går Vanessa Springora i rette med en kultur som i tiår har lukket øynene for overgrep mot barn. Denne fortellingen har bidratt til å endre Frankrike, både polemisk og juridisk. Boken har fått strålende kritikker i landene den har utkommet i, blant annet USA og Storbritannia. Her i Norge ble førsteopplaget utsolgt etter kun en uke.

“Så vond å lese at det var vanskelig å gi slipp underveis … Samtykket er ikke en av disse memoarene man leser for gleden sin del, man leser den fordi den rører noe i en og den setter fingeren på noe særdeles viktig. En bok som virkelig gjør det virkelig god litteratur skal gjøre; Delta i samfunnsdebatten og medvirke til endringer”

NANCY ØVREHUS, STAVANGER AFTENBLAD

“En rystende historie, nådeløst fortalt … Samtykket er kjølig og sober. Likevel er den drepende, giftig … en sterk skildring av ettervirkningen av seksuelt og litterært misbruk”

MAYA TROBERG, DAGBLADET

“Den rystende Metoo-boken som endret Frankrike! … Boken burde leses av alle som vil lære mer om seksuelle maktrelasjoner og hva som utgjør et informert samtykke … en utrolig viktig bok om nettopp begrepet samtykke, og om hvor skadelig myten om det perfekte voldtektsofferet er … Språket i Samtykket, oversatt av Agnete Øye, er både drivende og nøkternt”

ODA FAREMO LINDHOLM, VG

“Springora skildrer godt hvordan det som på engelsk kalles ‘grooming’ arter seg … Noe av det som gjør sterkest inntrykk på meg i boken, er hvordan Springora demonstrerer hvor vanskelig det er å skille mellom mannen og verket i tilfellet Matzneff”

INGEBORG MISJE BERGEM, VÅRT LAND

“I tillegg til de fysiske overgrepene, viser Springora, oppleves som et like stort overgrep at G. skriver om det seksuelle forholdet deres i flere av bøkene sine … Han voldtok på ny. Det var derfor Vanessa Springora måtte skrive en roman for å fange ham. Derfor romanen måtte være god. Noe den er. Den lever opp til det forslitte ordet rystende”

GERD ELIN STAVA SANDVE, DAGSAVISEN

«en rystende og svært god bok … Det er fristende å kalle den helt vill … Boken er ikke rasende, som den kunne ha vært, men snarere godt gjennomtenkt, og drepende»

ERLEND LOE, AFTENPOSTEN

«fylt av et blendende, høyst kontrollert raseri … Boka hennes er, på alle måter, en triumf»

NEW YORK TIMES

«Samtykket [er] sylskarp, skrevet med kontroll, eleganse og presisjon»

THE TIMES

Mer om Samtykket: https://oktober.no/samtykket

Vanessa Springora (f. 1972) er forlagssjef i det franske forlaget Julliard. Hun er også regissør. Samtykket (utgitt på fransk i 2020) er hennes første bok.