Parat: Parat om utsatt permitteringsløsning

Parat-lederen vil bidra med innspill til løsninger før nytt møte med arbeidsministeren på onsdag. Foto: Vetle Daler.

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen lover krisestøtte på en halv milliard, men har på nytt utsatt løsningen for alle som nå er permittert og er usikre på hva som skjer fra 1. oktober.

Parat-leder Unn Kristin Olsen er skuffet over at det ikke kom konkrete løsninger utover lovnaden om mer penger i møtet.


– Vi hadde forventet et konkret forslag til løsning fra arbeidsministeren. Vi aksepterer imidlertid utfordringen vi nå har fått, og vil bidra med innspill til løsninger før nytt møte på onsdag, sier Olsen.

Skuffet Parat-tillitsvalgt
Hovedtillitsvalgt for Parat i Travel Retail Norway (TRN), Linda Iversen Norbeck, er også skuffet etter dagens møte.
– Jeg mener onsdag må være siste frist for arbeidsministeren til å komme med en løsning. Foreligger det ikke et godt svar til bransjer som vår, der hundrevis av ansatte nå risikerer å bli sagt opp, må Stortinget komme på banen for å rydde opp, sier Iversen Norbeck.

YS er utålmodige
I dagens møte skisserte arbeidsminister Torbjørn Røe Isaksen ulike løsninger som skal utredes videre, og har innkalt partene til et nytt møte på onsdag.
– Det er ikke lenge igjen til 1. oktober, og det haster å finne en løsning. Vi forventer at en løsning kommer på plass på onsdag sier YS-leder Erik Kollerud.

Kollerud sier vi gjennom pandemien har stått samlet for å redde arbeidsplasser og sikre folks privatøkonomi.
– Nå er det ansatte i noen få bransjer igjen som fortsatt vil trenge hjelp en stund til, særlig innen luftfart, reiseliv og transport. Det må vi gi dem, sier han.

Kollerud sier at flytrafikken tar seg sakte opp, men registrerer samtidig at det kan ta lang tid før den er tilbake til der den var.
– Ikke alle vil komme tilbake til sin gamle jobb. Derfor bør innsatsen for å få til kompetanseheving, kvalifisering og formidling av den enkelte også styrkes i luftfartsbransjen, sier han.

NAV må styrkes
YS-lederen er opptatt av at virkemiddelapparatet i NAV må forsterkes.
– Vi trenger også en målrettet mobilisering av virkemidler i NAV for å hjelpe den enkelte til å kvalifisere seg til andre jobber og at NAV prioriterer formidling av permittert arbeidskraft mellom bransjer. Eksempelvis begynner arbeidsmarkedet rundt Gardermoen, inkludert Oslo, å etterspørre arbeidskraft, sier YS-lederen.

Av Trygve Bergsland