Forsvar, sikkerhet

2865

nyhetsrommet.no17. september 2021

FFI – Forsvarets forskningsinstitutt: FFI har varmet soldatene i snart 30 år

I 1994 ble mange norske soldater kjent med en ny varmekilde utviklet ved FFI.

På slutten av 80-tallet og begynnelsen av 90-tallet brant det i perioder dag og natt i et 16-mannstelt inne på FFIs område. Resultatet ble en teknologisk suksess som ble produsert i mange tusen eksemplarer og fremdeles er i bruk i dag.

Dette er historien om den lille teltovnen som i snart 30 år har holdt soldatene våre varme gjennom mang en vinternatt. Og som til og med fikk seg en tur til Himalaya!

Les mer

2865

nyhetsrommet.no17. september 2021

FFI – Forsvarets forskningsinstitutt: Slik kan forsvaret kutte klimagassutslipp

Forsvaret kan redusere utslipp av drivhusgassser med 15-30 prosent uten at det går ut over aktivitetsnivå og forsvarsevne. Det går frem i en ny rapport fra Forsvarets forskningsinstitutt.

Å sette inn batteripakker som gjør fartøyer hybride er ett av forslagene forskerne har regnet på. Foto: Marius Vågenes Villanger/Forsvaret.

Kampfly, stridsvogner og fregatter – kort fortalt – krig, eller å øve på krig, er ikke spesielt klimavennlig.

Les mer

2865

nyhetsrommet.no15. september 2021

Veteranforbundet SIOPS: SIOPS er 15 år!

Jeg husker det som om det var igår! På første besøk hos SIOPS i deres beskjedne lokaler ved tinghuset i Oslo. Små forhold og et enkelt cellekontor i et kontorfelleskap med felles møterom. Beskjedenheten i lokaliseringen blir opppveid av den varme velkomsten som datidens administrasjon stod for og som senere skulle bli så viktig for mitt løp videre.

Les mer

2865

nyhetsrommet.no8. september 2021

FFI – Forsvarets forskningsinstitutt: – Norge har mye å tilby Nato, sier Stoltenberg

Samspillet mellom mennesker og nye teknologier er det som vil gi Nato-alliansen de største utfordringene framover, mener Natos generalsekretær Jens Stoltenberg.

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg, her fra en pressekonferanse sommeren 2021. Foto: Nato.

Mer enn hundre norske forskere er til enhver tid engasjert i arbeid med forskning og utvikling i Nato. I anledning FFIs 75-års jubileum spurte vi Nato-sjefen om hva forskning og teknologiutvikling vil bety for samarbeidet i alliansen framover.

Les mer

2865

nyhetsrommet.no8. september 2021

FFI – Forsvarets forskningsinstitutt: Kenneth Ruud blir ny administrerende direktør ved FFI

Styret ved FFI besluttet på styremøtet 26. august å ansette dr. philos. Kenneth Ruud som ny administrerende direktør ved FFI. Han tiltrer stillingen 3. januar 2022.

Prorektor ved UiT Kenneth Ruud er ansatt som ny administrerende direktør ved Forsvarets forskningsinstitutt. Foto: Audun Hetland (UiT).

Kenneth Ruud kommer fra stillingen som prorektor forskning og utvikling ved Universitet i Tromsø – Norges arktiske universitet (UiT). Han er også nestleder ved Hylleraas-senteret, et senter for fremragende forskning drevet av Universitetet i Oslo og UiT.

Les mer

2865

nyhetsrommet.no7. september 2021

Veteranforbundet SIOPS: SIOPS høringssvar til forslag om endringer i erstatnings- og kompensasjonsordningene for veteraner – spesialister, læringer mm.

SIOPS har sendt inn høringssvar på forslag til nye regler i erstatnings- og kompensasjonsordningen for veteraner. Blant forslagene er det ny regel for bruk av spesialisterklæringer, støtte til reiseutgifter for veteraner som møter i klagenemda og anledning til full domstolsprøving av klagenemdas vedtak. Dette er endringer som SIOPS mener det er på høy tid å få innført.

Veteranforbundet SIOPS høringsinnspill om spesialisterklæringer mv

Du kan lese høringsnotatet og andre høringssvar her. 

Les mer

2865

nyhetsrommet.no31. august 2021

Elmatica: Innovations and advanced technologies

Last week we once again could meet fellow industry partners and innovators, and take a closer look at new models and equipment at The Danish Ministry of Defence Acquisition and Logistics Organisations (FMI), Open Day at Ballerup and the Robotbrag 2021.

“It was great to once again meet and greet industry partners, experience their new innovations and participate in interesting discussions”, says Didrik Bech CEO at Elmatica.

Les mer

2865

nyhetsrommet.no31. august 2021

Parat: Nytt nasjonalt veteranmonument avduket

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen. Foto: Forsvaret/Torbjørn Kjosvold

Fredag avduket H.M. Kongen det nye nasjonale veteranmonumentet på Akershus festning. Samme dag ble det også gjennomført en medaljeseremoni, der en rekke høyt rangerte medaljer ble overrakt.

Ifølge statsminister Erna Solberg er monumentet reist som et synlig og tydelig symbol for å hedre og anerkjenne alle dem som på Norges vegne har tjenestegjort i internasjonal operasjoner.

Les mer