Natur og miljø

2913

nyhetsrommet.no12. oktober 2021

Nordkraft: – Nå skjer det i Narvikregionen

Stort overskudd av fornybar energi er kanskje det viktigste av fortrinnene i vår region. Men det er ikke alt. – For å lykkes må helheten være bra, sier Eirik Frantzen, konsernsjef i Nordkraft.

I Narvik er det fire unike områder når det planlegges for kraftkrevende industri: Kvandal, Hergot, Ballangsleira og Framneslia. Alle fire er vel egnet, men med ulike fortrinn: grad av redundant kraft, fibertilknytning, tilgang på prosessvann, størrelse og logistikk.

Les mer

2913

nyhetsrommet.no8. oktober 2021

Næringsforeningen i Stavanger-regionen: Selvansvarlighet – det er deg og meg det!

Tiden er nå, vi kan ikke vente lenger med å handle! Vi har nok underlag fra rapporter til å ta ansvar og gjøre tiltak for klima og kloden vår. Slutt å peke på andre og forvente at andre skal løse dette.

Du og jeg kan begynne å forholde oss til eget ansvar og jeg ønsker meg ordet selvansvarlighet inn i den norske ordboken. Vi har tre nivåer når det gjelder den store globale klimakrisen vi står i nå. Og den jobben starter på hjemmebane og i våre daglige liv. Hvert lite valg du tar, trekker deg mot et bedre klima. Mer om det snart.

Les mer

2913

nyhetsrommet.no7. oktober 2021

Næringsforeningen i Stavanger-regionen: Energi og optimisme på Pionér!

Pionér handler om bærekraft, grønn omstilling, nyskaping og kommersialisering. Konferansen har etablert seg som en stor og viktig møteplass for et framoverlent næringsliv, ambisiøse kommuner, og et engasjert universitetsmiljø på Ullandhaug.

Bærekraftskonferansen ble i dag arrangert for tredje året på rad, og sparket i gang av to opprømte herremenn; Njål Skår fra Starebanken Vest og Harald Minge fra Næringsforeningen.

Les mer

2913

nyhetsrommet.no6. oktober 2021

Næringsforeningen i Stavanger-regionen: Næringslivet henger etter i elbilsatsingen

I vinter fikk Helge Wiken en Opel Vivaro elvarebil. Han pendler fra Mosterøy og med sitt kjøremønster må han kun lade rundt hver tredje dag i gjennomsnitt. Foto: Lars Idar Waage

Elbil-salget går så det suser og i august var nesten 72 prosent av nybil- salget elbiler. Men næringslivet kjøper ikke elbiler i samme grad. Hos Nordbø Maskin har derimot elektrifiseringen kommet godt i gang og formann Helge Wiken er ikke i tvil om at han velger elbil også neste gang.

Første halvår 2021 valgte hele tre av fire av de som kjøpte bilen selv en elbil. Dessverre er ikke situasjonen den samme i næringsmarkedet, mener Elbilforeningen.

Les mer

2913

nyhetsrommet.no4. oktober 2021

Næringsforeningen i Stavanger-regionen: Med bemanning i vinden

Selskapet Caera har kjøpt opp to selskaper innen havvind i Egersund for å posisjonere seg for fremtiden. Ole Jakob Olsen og Christine Lervik er fornøyde med å omsette for sin første million innen grønne prosjekter i løpet av september. Foto: Lars Idar Waage

Bemanningsselskapet Caera er i vinden som aldri før. Fra tradisjonelle sorte og hvite disipliner innen olje- og gass- industrien skal de nå erobre det stadig voksende vindmarkedet.

Da selskapet ble startet i 2014 var det for utleie av ingeniører, før det tok grep og gikk over til fagpersonell innen sorte og hvite disipliner i 2019. Nå går de over i en ny fase etter oppkjøpet av Energy Innovation og Espeland Energi i Egersund tidligere i år.

Les mer

2913

nyhetsrommet.no4. oktober 2021

Næringsforeningen i Stavanger-regionen: Tiden er moden for et Sokkeldirektorat

I snart 50 år har Oljedirektoratet vært en sentral aktør i Energihovedstaden Stavanger. Nå ønsker stadig flere å utvide ODs ansvarsområde til å også omfatte annen virksomhet på sokkelen.

Både ordførerne på Nord-Jæren og flere næringsaktører ønsker å endre Oljedirektoratets mandat og rolle gjennom etableringen av et Sokkeldirektorat, som også får ansvar for havvind og annen virksomhet til havs.

Les mer

2913

nyhetsrommet.no4. oktober 2021

Øyafestivalen: Hvilket ølglass er best for miljøet?

Det kommer an på hvor mange av dem som havner i restavfallet.

Etter at Øyafestivalen brukte gjenbruksglass på Øyafestivalen i 2019, gjennomførte vi et forskningsprosjekt med NORSUS, Norsk Institutt for Bærekraftsforskning, med støtte fra Handelens Miljøfond for å undersøke den reelle effekten ulike typer festivalglass har på klima.

Les mer

2913

nyhetsrommet.no17. september 2021

FFI – Forsvarets forskningsinstitutt: Slik kan forsvaret kutte klimagassutslipp

Forsvaret kan redusere utslipp av drivhusgassser med 15-30 prosent uten at det går ut over aktivitetsnivå og forsvarsevne. Det går frem i en ny rapport fra Forsvarets forskningsinstitutt.

Å sette inn batteripakker som gjør fartøyer hybride er ett av forslagene forskerne har regnet på. Foto: Marius Vågenes Villanger/Forsvaret.

Kampfly, stridsvogner og fregatter – kort fortalt – krig, eller å øve på krig, er ikke spesielt klimavennlig.

Les mer