Besøk hos Total Rehab

Vi har vært på besøk hos Total Rehab, som holder til i Spania. Her har vi lært om et spennende nytt prosjekt, og fått besøke den eneste Frivilligsentralen utenfor Norge. Besøket var svært lærerikt og interessant.

Total Rehab er for øyeblikket i oppstartsfasen på et nytt prosjekt, som skal hete “Ny start”. I et område utenfor byen Xátiva, idyllisk plassert mellom appelsinåkerne, har en av Total Rehabs samarbeidspartnere pusset opp et gammelt herskapshus. Her planlegger de å huse sitt nye prosjekt. 

“Ny start” går ut på å hjelpe nordmenn som er i fare for å falle utenfor samfunnet med sosial rehabilitering og integrering tilbake i samfunnet. I pilotfasen planlegger de å ta imot 8 personer, som reiser til Spania og bor på stedet i 6 uker, for så å bli fulgt opp av Total Rehab i 6 ytterligere uker når de er tilbake i Norge. Mens de er i Spania får de oppfølging av 3-4 miljøarbeidere, og skal jobbe med selvinnsikt, selvtillit og selvrealisering. Total Rehab har som mantra at den eneste som har makt til å endre din livssituasjon, er deg selv. Når deltakerne returnerer hjem til Norge, skal de derfor ha utarbeidet en handlingsplan i samarbeid med Total Rehab, med konkrete mål og tiltak for livet deres fremover.

Huset hvor deltakerne skal oppholde seg under prosjektet er svært avsidesliggende. Dette er for at de skal unngå fristelsene som ofte kommer med lett tilgang til butikker og utesteder. Med andre ord vil deltakerne være isolert, i positiv forstand. Videre er fasilitetene på huset mange; både basseng og boblebad, volleyballbane, bocciabane og ellers stort uteområde med hageplass både i sola og under tak. Innendørs er det to stuer, to kjøkken, stor spisesal, og soverom til 35 personer, hvor de fleste har privat baderom. Total Rehab planlegger i tillegg å ta med deltakerne på utflukt til strand og andre nærliggende kulturattraksjoner. 

Frivilligsentralen

Vi var også heldige nok til å få besøke Frivilligsentralen i Costa Blanca Nord, og snakke med nordmenn om hvilke utfordringer de møter i Spania. Denne frivilligsentralen er den eneste utenfor Norge, og ble startet i 2009, etter en idé fra Total Rehab. Frivilligsentralen hjelper nordmenn i hele Alicante-området. Mye av arbeidet de gjør består av å enten hjelpe nordmenn som har behov for å reise tilbake til Norge, men ikke har råd til det, og å hjelpe nordmenn som ønsker å bli boende med å integrere seg i Spania, blant annet via språkopplæring. 

I anledning vårt besøk på Frivilligsentralen kom besøkende fra både nært og fjernt. Noen var privatpersoner som har vært involvert i Frivilligsentralen, og noen representerte sentralens samarbeidsorganer. Felles for alle besøkende var et stort engasjement for å dele historier fra eget liv eller arbeid med å bistå nordmenn i Spania. Det har alltid vært høy utvandring fra Norge til Spania, men de siste årene har antallet økt kraftig, trolig grunnet at flere opplever økonomiske utfordringer hjemme i Norge. De norske skolene i Spania er for øyeblikket fulle, med over ett års ventetid for nye elever.

Mange av de som reiser nedover fra Norge har som sagt økonomiske utfordringer, eller opplever utenforskap på andre måter. Dette problemet løses likevel ikke når de kommer til Spania. Flere av de som frivilligsentralen hjelper har store utfordringer, enten med psykisk helse, rus, eller en kombinasjon av flere ting. Noen av dem klarer ikke å ta vare på seg selv. I disse tilfellene har egentlig norske myndigheter plikt til å hjelpe, men siden de får hjelp av frivilligheten, blir det antatt at de klarer seg selv. Konsekvensen av dette er i noen tilfeller at de frivillige opplever at de må ta et steg tilbake og la være og hjelpe, slik at situasjonen blir ille nok til at personene kvalifiserer til hjelp fra norske myndigheter, ved for eksempel innleggelse hjemme i Norge.

Frivillighetssentralen og deres samarbeidspartnere driver konstant med brannslukking, og opplever at de ikke har tilstrekkelig med ressurser til å hjelpe de som trenger det. Det vi kan gjøre for å bistå her i Norge er to ting:

  • Undersøke og få klarhet i hvorfor så mange ser seg nødt til å reise til Spania. Et overfladisk svar er dårlig økonomi, og det forklarer riktignok noe av situasjonen, men i realiteten får ikke disse menneskene særlig bedre økonomi når de kommer til Spania. Kronekursen er høy, og det samme er uansett prisene. Det at en såpass stor andel av de som reiser ned har utfordringer med blant annet rus eller alkohol og psykisk helse, tyder på at de ikke får den hjelpen de har behov for hjemme i Norge, og derfor kan ta et forhastet valg og reise sørover.
  • Fortsette vårt politiske påvirkningsarbeid, spesielt rettet mot konklusjonene i punktet over.

Videre ønsker Frivilligsentralen å kartlegge hvor mange nordmenn som bor i Spania og har behov for hjelp. Dette er noe de mangler oversikt over, siden ikke alle som reiser har bostedsadresse i Spania, og ikke alle registrerer seg som utflyttere eller utreisende. I tillegg er det ikke alle som kjenner til eller oppsøker Frivilligsentralen ved behov – en grunn til dette er at det ikke finnes lignende tilbud i andre kommuner, og mange kan synes det er langt å reise.