Ann Mari og jeg fikk muligheten til å besøke Grete og de gode hjelperne hos Fattig Talt Ørland (FTØ). Det ble et svært inspirerende møte med en hjertevarm og svært aktiv organisasjon.
Vi møttes på kontoret deres i sentrum av Brekstad, som ligger i et nedlagt meieri. Her fikk vi en grundig innføring i arbeidet de gjør i den travle tiden før jul. De viste oss hvordan de organiserer innhenting og distribusjon av gaver, mat og klær, og hvordan deres systemer fungerer i praksis. Lokalet de leier skal dessverre selges, og de har fått tilbud om et nytt sted langt utenfor sentrum. Dette vil imidlertid ikke fungere i førjulstiden, da de ofte må hente og levere varer 8–10 ganger om dagen. Å skulle kjøre så langt hver gang er rett og slett ikke gjennomførbart.
Møte med varaordfører Mona Sjøli (H)
Vi diskuterte flere viktige saker med varaordfører Mona, som blant annet uttrykte overraskelse over enkelte utfordringer FTØ står overfor. Hun lovet å ta med seg disse sakene videre. Et av forslagene som kom opp, var å arrangere et møte mellom FTØ, NAV og kommunen/barneverntjenesten for å se på hvordan de kan samarbeide bedre.
Når det gjelder lokalet som skal selges, ba FTØ innstendig kommunen om å undersøke alle muligheter for å finne et nytt, sentralt beliggende lokale. Dette er avgjørende for at de skal kunne fortsette sitt viktige arbeid også neste år.
Økt behov for hjelp
Behovet for støtte er stort, selv i en relativt liten kommune som Ørland. Spesielt mat er svært etterspurt. De merker godt effekten av dyrtiden – færre har råd til å gi, samtidig som flere trenger hjelp. I fjor var det ca 110 julegaveønsker, mens i år ligger tallet på 150-160 julegaverønsker. For to år siden fikk de alt de trengte til familier i nød, men i år må de kjøpe mer selv, da flere og flere har det trangere økonomisk. I år forventer FTØ at de må bruke oppsparte midler for å dekke etterspørselen. De hjelper over 150 personer i 60 familier med mat, og til nå har de mottatt rundt 150-160 julegaveønsker fra store og små. Det er hjerteskjærende å se flere av disse ønskene som er alt fra toalettpair til toalettartikler for en gutt på 19 år. Noe som er en selvfølgelighet for veldig mange andre. FTØ har også samarbeid med flere instanser i kommunen, for eksempel barnevernet. De sender også inn julegaveønsker for barn som har lite.
Handlevogn-initiativet
FTØ har plassert handlevogner ved inngangene til Coop, Rema og Bunnpris, der folk kan legge igjen varer de ønsker å donere. Dette har vist seg å være en suksess, særlig nå før jul, da vognene må tømmes daglig. Dette tiltaket er en flott og enkel måte for folk å bidra på. Av det vi kunne se, er folk veldig gavemilde og ønsker å bidra så langt man klarer, så lenge dette er enkelt og lett tilgjengelig for folk.
Rundtur og giverglede
Under rundturen på kjøpesenteret var det tydelig hvor godt kjent og verdsatt FTØ er i lokalsamfunnet. Annenhver person hilste på dem, ga lykkeønskninger og takket for arbeidet de gjør. Vi besøkte også flere butikker, hvor FTØ hentet gaver som var donert. Vi var med på å hente så mange som 15-20 julegaver den ene dagen vi var der.
På juletreet på senteret henger FTØ opp lapper med gaveønsker fra familier. Folk kan plukke en lapp, kjøpe gaven og levere den til den aktuelle butikken. På denne måten forblir giver og mottaker anonyme. Et eksempel på givergleden er en 14-åring som ønsket seg et smykke, og mottok et sølvsmykke til en verdi av 995 kroner – en utrolig generøs handling!
Vi var en tur innom Ørland Sparebank, som ønsket å gi en gave til en frivillig organisasjon i Ørland. Her kan innbyggerne fremme en frivillig organisasjon ved å skrive navnet på den på en julekule og henge det opp på treet som er inne i Ørland Sparebank sine lokaler. Før vi kom dit, hang det allerede to julekuler med FTØ sitt navn på, og vi hang selvfølgelig opp noen selv også.
Donasjoner
FTØ er helt avhengig av donasjoner for å kunne drive sitt arbeid. Grasrotandelen fra Norsk Tipping er et viktig bidrag, men mange gir også direkte via Vipps og bankkonto. Et flott eksempel er en tiendeklasse som donerte over 11 000 kroner av overskuddet fra en klassetur de hadde vært på. Jobben de gjør gir ikke bare hjelp til andre, men også mye tilbake til dem selv, forteller Grete. Det er ofte følelsesladet å kunne støtte en familie i nød. Utenom julehøytiden får de forespørsler om hjelp til alt fra hvitevarer, mulighet for å kunne dra på sommerferie og varme klær til økonomisk støtte.
Avslutning
Besøket hos FTØ var utrolig inspirerende. Organisasjonen viser en imponerende handlekraft og et brennende ønske om å hjelpe, med svært få midler. De bruker egne biler, dekker kostnader selv og legger ned tusenvis av timer frivillig.
Det er trist at det i verdens rikeste land er behov for en slik organisasjon. Samtidig er det rørende å se hvor mye det betyr for Grete og teamet å kunne hjelpe andre, og hvordan de får varme og kjærlighet tilbake fra lokalsamfunnet.
Vi avsluttet dagen hvor vi møtte hele styret i Fattig Talt Ørland, og spiste en hyggelig middag.
Takk for besøket, og lykke til videre med det fantastiske arbeidet dere gjør!