Forrige uke arrangerte Metalheads Against Bullying (MAB) en fagdag om mobbing i Rælingen. Her kunne man få med seg et svært lærerikt foredrag om mobbing som et samfunnsproblem. Vi fikk også høre fra Liam og Svein Arild, to aktive medlemmer av MAB, som delte sine personlige historier om mobbing og utenforskap.
Innholdet skapte stort engasjement blant de oppmøtte, noe arrangørene ble svært glade for.
– Vi gjennomførte det jeg vil kalle en god fagdag. Det var flere tilstede med en sofaprat og debatt etterpå, som gir mye og gir oss en indikasjon på hvor viktig det er med foredrag og fagdag. Debatten viser også hvor viktig det er og hvor stort behov politikere har for organisasjoner med erfaringskompetanse og for et samarbeid oss imellom, sier Svein Arild Johnsen, som er foredragsholder og erfaringskonsulent i MAB.
Kampen mot mobbing: En kollektiv innsats for et tryggere samfunn
Mobbing er noe som berører mennesker i alle aldre, og konsekvensene kan være dyptgripende og langvarige. Dette var hovedtemaet på seminaret.
MAB har lang erfaring med å støtte utsatte grupper, og har tatt viktige skritt i kampen mot mobbing. Et av deres initiativer er opprettelsen av et mobbeombud i privat sektor, en ny tilnærming for å håndtere mobbing. De arbeider også for å få etablert en offisiell mobbedag, foreslått til 20. september, for å øke bevisstheten og oppfordre til handling.
Mobbingens omfang og konsekvenser
Seminaret belyste at mobbing ikke bare er et barndomsfenomen – det er også svært utbredt blant voksne. For eksempel opplever mange voksne mobbing på arbeidsplassen. Mobbing kan ta mange former, som baksnakking, ryktespredning, utestenging, stygge kommentarer og subtile handlinger som “blikking”.
Konsekvensene av mobbing er alvorlige, og kan for eksempel være:
- Svekket selvbilde, selvtillit og selvfølelse
- Økt risiko for psykiske lidelser som angst og depresjon
- Selvskading, rusmisbruk og i verste fall selvmord
- Tap av tillit til andre mennesker og til samfunnet
- Ønsker om hevn, som kan føre til vold eller drap
Dette ble understreket gjennom sterke personlige foredrag fra to deltakere som delte sine erfaringer med mobbing, psykisk helse og rus.
Mobbing som en pandemi
På seminaret ble det stilt et viktig spørsmål: Er mobbing en pandemi? Med sitt omfattende omfang og alvorlige konsekvenser har mobbing likheter med en pandemi, ikke minst i hvordan den sprer seg og påvirker både individer og samfunn.
Hvordan kan vi stoppe mobbing?
Forebygging og bekjempelse av mobbing krever kollektiv innsats. Seminaret understreket at forandring starter med oss selv:
- Respekter og inkluder andre.
- Unngå å dømme – vis empati.
- Tro på makten til én person, fordi hver og en av oss kan gjøre en forskjell.
Prettier Scars: Fra smerte til kunst
Et annet inspirerende tiltak som ble presentert var «Prettier Scars», et prosjekt som hjelper mennesker med å dekke arr fra selvskading med tatoveringer. Siden 2017, har 267 mennesker fått hjelp til å forvandle synlige tegn på smerte til kunstverk som symboliserer styrke og overlevelse.
Dette seminaret minnet oss om at mobbing er et alvorlig samfunnsproblem som krever fokus, handling og bevissthet. Gjennom prosjekter som mobbeombud, Prettier Scars og en offisiell mobbedag kan vi sammen skape et tryggere og mer inkluderende samfunn.
Det starter med meg og deg.
Tekst: Ann Mari Trondhjem