28. november ble EAPNs People’s Summit arrangert i Brussel. People’s Summit er en politisk konferanse som arrangeres årlig, og fungerer som en møteplass for de forskjellige nasjonale nettverkene og europeiske organisasjonene EAPN består av. I tillegg er det en mulighet til å diskutere EU-politikk både med andre organisasjoner og med EU-politikere. Temaet for årets konferanse var EUs kommende strategi for bekjempelse av fattigdom.
Tidligere i år annonserte EU-president Ursula von der Leyen at kommisjonen skal lansere sin første strategi for fattigdomsbekjempelse noensinne. I den anledning dreide årets People’s Summit seg rundt muligheter for å påvirke utviklingen av denne strategien. Vi fikk innledningsvis høre fra Stefan Olsson i EU-kommisjonen, som fortalte litt om hvordan prosessen ser ut foreløpig. Ifølge Olsson er den foreløpige planen å inkludere både the European Pillar of Social Rights og EUs barnegaranti, men han poengterte også at bostedsløshet og generelt dårlig boligkvalitet er et økende problem på tvers av kontinentet, og derfor trolig vil bli prioritert. Olsson understreket videre at det vil bli flere muligheter for EAPN og lignende organisasjoner til å påvirke innholdet i handlingsplanen.
Spennende diskusjoner
Videre var det lagt opp til gruppediskusjoner om blant annet hvordan perspektivene til PEP (People Experiencing Poverty) kan bli ivaretatt i EU-strategien på best mulig måte. Samtalen ble ledet av Karin Johansson fra Sverige, som har kjent fattigdommen på kroppen på flere måter og gjennom flere stadier av livet, og Anthony Zacharzewski fra Storbritannia, som har lang erfaring med utvikling av inkluderende politikk, både i London og i Brussel. Det hele ble en svært engasjerende diskusjon, og perspektivene som gikk igjen var at PEP bør bli konsultert ved hvert steg i prosessen, og at dette faktisk må føre til resultater. Det er med andre ord viktig at innspill som kommer fra denne inkluderingen blir tatt på alvor, hvis ikke fremstår det hele kun som en PR-øvelse.
Etter lunsj forsatte gruppediskusjonene, denne gangen om behovet for en kobling mellom den nye strategien for fattigdomsbekjempelse og tidligere strategier for bekjempelse av diskriminering. Her ble vi ledet av Julie Pascoet fra European Network Against Racism, som har erfaring med inkludering i forbindelse med EUs handlingsplan mot rasisme. Her var det også mange innspill, men alle var enige i at siden enkelte grupper er særlig utsatt for å ende opp med et liv i fattigdom, er det svært viktig med et interseksjonalt perspektiv i utviklingen av handlingsplanen mot fattigdom. Ignorerer man dette, risikerer man at situasjonen blir forverret for enkelte grupper. En særlig utfordring her er dog de såkalte “usynlige” fattige – det vil si for eksempel papirløse – ettersom det finnes lite dokumentert statistikk på disse gruppene,
og noen av dem har lite kontakt med både frivilligheten og myndighetene.
Dagen ble avrundet med en oppsummering fra gruppene og et innlegg fra Carlos Susías Rodado, styreleder i EAPN Europe.