Helsetjenestenes lidelseshistorie

a statue of a woman covering her face with her hands
Foto av Palle Knudsen på Unsplash

Senior Norge har gjentagende ganger og på forskjellige måter påpekt Helseforetakenes manglende evne til å styre og å utvikle våre fremtidige helsetjenester. Helse og omsorg skal ikke være en vare som kan selges på et marked.

«Det må speile befolkningens behov og ikke hva som gir økonomisk utbytte», uttaler blant annet Sven Erik Gisvold ved St Olavs hospital. Public New Management holder på å kjøre norsk helsevesen i grøfta. Pasientene skal ikke være en pakke som skaper unødvendige utgiftsposter i bedriften Norge.

Helseforetakene tilrettelegger våre offentlige helsetjenester for kjøp/salg av tjenester med krav om overskudd i driften av våre sykehus. De bedriver dessuten en bruk av investeringsmidler i giga prosjekter som man stadig mister økonomisk kontroll over.

Våre møter med departementene

I tidligere møter med Regjeringen har Senior Norge påpekt nødvendigheten av å endre foretaksmodellen. Dette kan iverksettes relativt raskt da det allerede foreligger en rekke utredinger. Senior Norge anmoder dessuten sterkt om at sentrale myndigheter vurderer å få på plass en ordning hvor drift og investering holdes adskilt gjennom driftsåret.

Overskridelsene Helse Midt-Norge har pådratt seg i jakten på en enestående norsk helseplattform, gir milliardoverskridelser som direktøren i foretaket ikke en gang kan anslå! Mange brukere av plattformen hevder at den dessuten truer pasientenes sikkerhet.

Når Senior Norge henvender seg til Regjeringen om hvordan slike overskridelser skal dekkes inn er svaret;
«Konsekvensen av eventuelle kostnadsoverskridelser i prosjektene må helseregionen håndtere innenfor de samlede økonomiske rammene Stortinget stiller til rådighet».

Overskridelser og reduserte sengeplasser

Det vil med andre ord si at milliardbeløp må hentes inn i form av ytterligere lån. Sykehusene må sette strek over innkjøp av nytt utstyr og redusere sengekapasitetene. Når Senior Norge gjør forskjellige henvendelser for å få innsikt i overskridelser eller få oppdaterte plantall for blant annet Livsvitenskapssenteret, Drammen sykehus og Rikshospitalet er de ikke tilgjengelige. Sentrale og viktige referater fra helseforetakenes styremøter er dessuten unntatt offentlighet!

Overskridelser i milliardklassen kan ikke for alltid forties, men innen vi hører om det, er prosjektet kommet så langt at det ikke lar seg reversere. Overskridelsene og behovene for overføringer fra drift til investering og økte renteutgifter gir kraftige og negativt følbare resultater. Det mest betenkelige er at slike enorme overskridelser får en langtidsvirkning for våre nasjonale helsetjenester og ytelser.

Ifølge Gisvold er Norge allerede et av landene med færrest somatiske sykehussenger pr innbygger i hele Europa. Utviklingen er skremmende og Senior Norge ønsker å rope et varsku.
Antall sengeplasser i helsevesenet er kraftig redusert de siste 30 årene:

  • Mer enn halvering av somatiske sengeplasser – fra 22 000 til 10 800
  • Langt verre er det med psykiatriske sengeplasser som er redusert fra 8000 til 3200 sengeplasser per i dag (NRK.no)

Konsekvensene

Resultatet er at norsk helsevesen kan være i et alvorlig uføre. Akuttmottakene må dekke pasientenes daglige behov for helsetjenester og øvrige helsetjenester ender opp med lange ventelister. Helseforetakenes nedskjæringer i personellrammene gir dessuten overarbeidede og stressede helsepersonell som flykter fra uholdbare arbeidsforhold.

Resultatet av helseforetakenes tøylesløse forvaltning av offentlige midler med ubegrenset adgang til fellesskapets midler, må skrotes! En slik resolusjon vedtok vårt Landsmøte å melde inn til våre berørte departementer i egen resolusjon i år.

Slik Senior Norge ser det, kan sittende Regjering bevirke at våre helsetjenester stødig å sikkert beveger seg mot et to-delt helsevesen. Våre pasienter ønsker ikke å sitte i venterom på akutten eller de må vente på behandling i flere måneder. De som har råd, kjøper seg selvsagt disse tjenestene hos private aktører.

Senior Norge har stor tiltro til dagens Helse- og omsorgsminister og at han har oppfattet problemet. Det er bare å håpe at han makter å gripe inn raskt nok.Senior Norge vil selvsagt på ny ta dette alvorlige problemet opp med Regjeringen i kommende møter om statsbudsjettet for 2026 nå i desember.

Dine rettigheter – vår sak!

Støtt vårt viktige arbeid ved å melde deg inn hos oss eller verv noen du kjenner hvis du allerede er medlem. Liten innsats – stor gevinst for oss eldre!

Meld deg på her!