Bo trygt hjemme-reformen handler om hvordan eldre kan leve gode liv og bo lengst mulig hjemme. Dette krever samarbeid på tvers, og involverer folkehelse, lokalsamfunn, bolig, transport og helse- og omsorgstjenester. Vi som deltakere ble oppfordret til å være inkoative og tenke nytt om kommunene skulle lykkes i å beholde dagens tilbud til et sterkt voksende behov.
Syv departementer står bak reformen. På konferansen ble kommunale erfaringer delt på tvers av sektorer. Det ble lagt særlig vekt på å få belyst hvordan kommuner og andre målgrupper kan få både støtte og ny inspirasjon til å gjennomføre reformarbeidet.
Både styreleder og daglig leder i Senior Norge deltok under møtet.
Senior Norge blir hørt av statsråden
Helse og omsorgsminister Jan Christian Vestre åpnet dagen på sin velkjente positive ungdommelige måte med viktige budskap til forsamlingen. Senior Norge har som kjent fått anledning til å presentere sine syn på hva organisasjonen mener må ligge i begrepet «trygge» hjem for statsråden. Med tilfredshet kunne vi registrere at de fleste av våre synspunkter lå godt innpasset i statsrådens presentasjon.
Vestre begravde blant annet begrepet «Eldrebølge». for godt. Det er ingen belastende bølge samfunnet står ovenfor, hevdet han. Gjennom en gledelig gjennomgående livsforlengelse blant oss, har samfunnet fått tilgang på en mangfoldig og verdifull kompetanse som kan benyttes, mente Vestre.
Statsrådens mål er å høyne kvalitetene på våre offentlige tjenester mens forskjellene i de samme tjenestene måtte ned.
Gode resultater i utviklingen av morgendagens helse og omsorgstjenester var betinget av en rekke elementer som må settes sammen i et helhetlig program. Tverrfaglig samarbeid og nye tilnærmingsmåter måtte utforskes og prøves ut. Positive resultater og nyttige erfaringer måtte gjøres tilgjengelig og deles mellom kommuner, sentrale offentlige myndigheter og medvirkende organisasjoner.
Han pekte på at de offentlige tjenestene skal være der når en trenger det, forebyggende tiltak blir viktig for å kunne bo lengre hjemme, ensomhet må bekjempes i et samarbeid mellom offentlige tjenester, kommunale ytelser og frivillig innsats. Han understreket avslutningsvis med å understreke betydningen av å opprettholde nok kapasitet for heldøgns tjenester.
Et rikholdig program
Programmet for dagen var delt opp i forskjellige innsatsområder med svært sentrale innledere med spennende betraktninger og erfaringer. Her nevnes:
- Levende lokalsamfunn (By- og regionforskningsinstituttet NIBR, Helsedirektoratet og Senter for aldersvennlig Norge)
- Boligtilpasning og planlegging (Drangedal kommune, NBBL, Husbanken, Boligprodusentene, Asker kommune)
- Kompetente og myndiggjorte medarbeidere (Helse- og omsorgsdepartementet, UiO, KS og Oslo kommune)
- Trygghet for brukere og støtte til pårørende (helsedirektoratet v/ass direktør Marianne Hornnes, Nasjonalt senter for e-helseforskning, E-helse,samhandling og innovasjon i UNN, Pårørende alliansen, Nasjonalforeningen for folkehelsen.
Dagen bød på mange spennende målsettinger, betraktninger og erfaringer delt på et mangfold av deltakere ved denne konferansen. Dette gjelder ikke minst for Senior Norge som er en partipolitisk uavhengig interesseorganisasjon hvor innslag av frivillig innsats er viktig for vårt bidrag til utvikling av morgendagens helse og omsorgstjenester. Notatene for styreleder og dagligleder ble mange – og lange.