En hjertelig takk til vårt helse- og omsorgspersonell

La meg med en gang få uttrykke at vi er heldige som lever i Norge. Jeg er selvsagt klar over at våre helse og omsorgstjenester ytes på forskjellige måter og med varierende kvalitet rundt om i vårt langstrakte land. Dystre beskrivelser får vi altfor ofte. Personlige erfaringer er imidlertid svært gode.

Tapet er stort, men minnene sterke og støtten var god

En lang sykehistorie er slutt. Jeg er blitt alene. Tapet og sorgen er tung å bære, men de gode minnene er mange.

Da jeg har latt meg engasjere i landets helse- og omsorgstjenester gjennom organisasjonen Senior Norge, har erfaringene med velferdssamfunnets tjenester etter hvert blitt mange. Personlig så har jeg gjennom 10 år med kreftsykdom hos min kjæreste, fått ekstra innsyn i de utfordringer velferdssamfunnet og pårørende står ovenfor når en av våre nærmeste etter hvert blir stadig mer pleietrengende.

Spesielt ønsker jeg å trekke frem den behandling og oppfølging vi fikk ved Radiumhospitalet. Leger og sykepleiere var ikke bare faglig dyktige, men de var mennesker som viste medfølelse og ga oss uvurderlig god støtte. Min kjære ble først reddet ut av en dødelig situasjon med langt fremskreden sjelden kreftform. Ved hjelp av operasjoner, behandling, livsforlengende medisiner og tett oppfølging, fikk hun 10 år tillagt sitt liv.

Foruten at vi to fikk gode år sammen, fikk hun oppleve å få 5 barnebarn i sykdomsperioden. Damoklessverdet hang imidlertid hele tiden over oss. Støttende, gode samtaler og tilsvarende gode resultater av behandlingen ved Radiumhospitalet, skapt forutsetninger for innholdsrike og gode hverdager – tross alt. Jeg kan ikke få takket nok for støtten langt ut over det en kan forvente.

Vi fikk også erfaringer med våre helsehus. Først Ullern og dernest Lilleborg. De ansatte ga oss fin og meget god oppfølging. Spesielt vil jeg få trekke frem Lilleborg i sin palliative støtte til pasienten og oss pårørende. På tross av at en slik behandling og oppfølging ligger langt utenfor arbeidsfeltet til våre helsehus, løste de dette på en utmerket måte. Vi fikk en verdig og fin avslutning av et liv med god støtte og omsorg fra Lilleborg Helsehus.

Hjemmetjenestene ved Nordre-Aker var også hele tiden støttende til stede da vi levde og stelte oss hjemme. Med andre ord. Jeg, som nærmeste pårørende, har bare gode ord om all den støtte vi har fått gjennom de siste 10 årene.

Omtanken og støtten endte ikke da livet til min kjære tok slutt. Jeg ble oppringt i ettertid fra Radiumhospitalet med forespørsel om hvordan det gikk med meg? Ikke til å tro.

Mange takk for all støtte og hjelp! Dette er helse- og omsorgstjenester vi må ta godt hånd om og bevare for våre barn og barnebarn.

Av Jon Rogstad, Eldrerådsmedlem i Bærum og Styreleder i Senior Norge