Norsk veteranlov og livslang oppfølging

Styret i SIOPS vedtok 29.08 at organisasjonen støtter intensjonen om en standardisert norsk veteranlov, og at oppfølgingen av veteranene i Forsvarets regi blir livslang.

Styret i SIOPS har fattet avgjørelser for organisasjonens langsiktige arbeid, samt flere veteranpolitiske saker. De tillitsvalgte utgjør det øverste beslutningsorganet i SIOPS mellom landsmøtene, og velges av medlemmene. Les oversikten over tillitsvalgte i SIOPS her.

Forsvarets oppfølgingsansvar

Myndighetene i Norge har et særskilt ansvar for å ta vare på de kvinner og menn som sendes ut til militære utenlandsoperasjoner på vegne av felleskapet, et ansvar som må være under utvikling ettersom operasjonsmønstre og andre betingelser er i endring. SIOPS har gjennom flere år arbeidet for at Forsvarets ettårsoppfølging utvides fra dagens ene år.

Ettårsoppfølgingen eller ettårsprogrammet for ivaretakelse og oppfølging av veteraner har vært virksom i flere år nå, og bør gjennomgås. Programmet går ut på at Forsvaret har et oppfølgingsansvar av den enkelte soldat i ett år etter tjenesteslutt ifølge forsvarsloven paragraf 54, og videre presisert i Forsvarets reglement for oppfølging av personell fra internasjonale operasjoner.

Vi har lenge påpekt at denne ivaretakelsesmodellen er dårlig innrettet for veteraner med psykiske belastningsskader, der sykdomsdebuten i mange tilfeller kommer flere år etter tjenesten i utlandet, noe blant annet Afghanistan-undersøkelsen fra 2020 tydelig viser.

Til sammenligning har de i det svenske systemet en oppfølging på fem år etter tjenesten i utlandet, mens Danmark i realiteten har et livslangt ansvar gjennom sitt veteransenter.

I Støre-regjeringens nye tiltaksplan for veteranfeltet fikk SIOPS gjennomslag for at oppfølgingsreglementet skal opp til evaluering. I planens tiltak 9 vurderer regjeringen videre at den første fasen kan utvides opp til to år.

Evalueringen av ettårsoppfølgingen skal sluttføres innen utløpet av 2025. SIOPS ved styret og administrasjonen vil følge evalueringen tett. Les vår kommentar til tiltaksplanen for veteranene her.

SIOPS-styret har nå vedtatt at oppfølgingen av veteranene i Forsvarets regi skal være et livslangt ansvar, for de som trenger det.

Egen veteranlov

Bestemmelser om veteranivaretakelse og andre spesifikke rettigheter slik som de særskilte erstatnings- og kompensasjonsordningene i Norge, er blant annet regulert i forsvarsloven paragraf 54 til 56 (Kapittel 6 i Lov om verneplikt og tjeneste i Forsvaret). Norge har ingen egen veteranlov, slik som Canada og Nederland har i dag.

Stortingets ombudsnemd for Forsvaret, også kalt Ombudsnemnda, skriver selv i sin årsberetning for 2023 at en egen veteranlov i Norge kan være hensiktsmessig. Ombudsnemda skriver også at: «En egen lov vil gi et samlet rettighetsvern som det vil være enklere å finne fram i, i forhold til dagens regelverk. En egen lov vil i tillegg kunne tydeliggjøre den politiske viljen bak ordningen og bidra til en felles forståelse mellom veteranen og forvaltningen om hvordan slike saker skal behandles».

SIOPS-styret deler Ombudsnemdas syn, og er svært positive til en egen veteranlov i Norge. Hvilke bestemmelser en slik lov skal ha, skal styret og administrasjonen i SIOPS komme tilbake til.

-En egen veteranlov vil gjøre det lettere for både veteranen og storsamfunnet, og vil ytterliggere forplikte våre politikere til å ta vare på våre kvinner og menn i uniform etter utenlandstjenesten, kommenterer generalsekretær Kjetil Bragstad og rådgiver Njål Kjølholdt-Gustavsen i SIOPS.