Høring om endringer i utlendingsforskriften om utvisning av forelder med mindreårig barn i Norge

Les NOAS’ høringssvar

NOAS har svart på høring fra Justis- og beredskapsdepartementets om endringer i utlendingsforskriften om utvisning av forelder med mindreårig barn i Norge. Vi mener forslaget i for liten grad har fokus på gruppen som er bakgrunnen for disse forslagene; nemlig barna, og i stedet plasserer for mye av fokuset på utlendingen som vurderes utvist.

NOAS er videre bekymret for at de skjønnsmessige unntakene i instruksen overlates til forvaltningen, og at dette, samt vage formuleringer og manglende klare definisjoner av unntakene, vil føre til urimelige og uforutsigbare avgjørelser som innebærer en inkonsekvent praksis og svekkelse av rettssikkerheten til de berørte barna. Dette har vi sett eksempler på etter ikrafttredelsen av instruks GI-03/2024, som endringsforslaget som er på høring bygger på.

Vi mener forslaget som er fremsatt i stor grad avviker fra Baumann-utvalgets samlende anbefalinger, og med stor sannsynlighet vil medføre en strengere praksis enn hva det samlede Baumann-utvalget anbefalte.

Sammendrag av NOAS’ høringssvar:
  • Krav om fast bosted med barnet: NOAS er kritisk til kravet om at forelderen må bo fast sammen med barnet for å unngå utvisning. Vi anbefaler at det også skal gjøres unntak der forelderen har samvær med barnet.
    • NOAS mener det bør gjøres klart at også samvær som i omfang er lavere enn normalen kan begrunne unntak fra utvisning om det er plausible grunner til det, for eksempel fordi det er barnevernet som har omsorgen for barnet.
  • Uoverstigelige hindringer: NOAS etterlyser en klarere definisjon og anvendelse av begrepet «uoverstigelige hindringer» for å videreføre familielivet i hjemlandet. Det må gjøres en reell vurdering av hva som er uoverstigelige hindringer, uavhengig av hva som er utlendingens juridiske status i Norge.
  • Særkullsbarn: NOAS mener at forskriften bør utvides til å omfatte tilfeller hvor en forelder bor sammen med et særkullsbarn, slik at dette også er grunnlag for å unngå utvisning. Dette er i tråd med Baumann-utvalgets anbefalinger.
  • Utvisning ved alvorlig misbruk av asylsystemet: NOAS er kritiske til forslaget om unntak fra hovedregelen om utvisning ved alvorlig misbruk av asylsystemet. Vi mener at dette svekker barnets rettssikkerhet og undergraver prinsippene som Baumann-utvalget har fremmet.
  • Det bør gis tillatelse etter § 38 der utvisning er uforholdsmessig: NOAS foreslår at det gis oppholdstillatelse etter utlendingsloven § 38 i saker hvor utvisning unnlates av hensynet til barnets beste.
  • Sikring av barnets rett til å bli værende med begge foreldre: NOAS anbefaler en endring i utlendingsforskriften for å sikre at en forelder som ikke utvises på grunn av uforholdsmessighet, ikke blir tvunget til å søke om oppholdstillatelse fra hjemlandet. Dette for å forhindre unødig separasjon fra barnet.
  • Unntak fra underholdskravet: NOAS støtter Baumann-utvalgets forslag om unntak fra underholdskravet i tilfeller hvor utvisning anses som uforholdsmessig overfor barn. Dette vil bidra til å sikre kontinuitet i omsorgen og stabilitet for barnet.
  • Prejudisiell vurdering av om vilkår for opphold er oppfylt: NOAS mener det ikke er hensiktsmessig om forvaltningen allerede i behandlingen av utvisningssaken skal gjøre en prejudisiell vurdering av om vilkår for opphold er oppfylt ved en fremtidig søknad om familieinnvandring. Dette er et unntak som ikke er nevnt av Baumann[1]utvalget, og det vil ofte være vanskelig å fastslå på forhånd at vilkårene ikke kommer til å være oppfylt når familieinnvandringssaken skal behandles.
  • Betydning av foreldrenes integrering i Norge: NOAS mener det ikke bør inntas et punkt om foreldrenes integrering i forskriften. Integrering kan være vanskelig å måle, og barnas behov for kontakt med foreldre er like stor uansett hvor integrerte foreldrene er

Les hele høringssvaret her!