Du vil alltid være en av oss, Dawiit!

Vi har alle hørt at toppidretten er hensynsløs og nådeløs. Livet er likevel enda tøffere for spillere på Gatelaget. I dag, tirsdag 27. august, blir nemlig vår lagkamerat Dawiit – mot sin vilje – satt på et fly til Etiopia, etter 16 år i Norge.

Mange har fryktet at denne dagen skulle komme. Dawiit (62 år) ble nemlig innbrakt og sendt til Trandum utlendingsinternat ved påsketider, men etter knappe tre måneder ble han løslatt og sent tilbake til mottaket på Ormseter. Politiets utlendingsenhet (PU) hadde ikke fått medhold i at det var trygt å returnere Dawiit og en rekke andre etiopiere tilbake til Etiopia.

KOM IKKE PÅ KAMP
Hver onsdag etter løslatelsen har Kamma-spissen meldt seg hos Politiet i Hamar, men onsdag i forrige uke kom han ikke på kamp etter å ha meldt seg. På nytt ble han pågrepet og nok en gang ble han fengslet på Trandum, og denne gangen var det besluttet å sende ham tilbake til hjemlandet, etter å ha oppholdt seg ulovlig i Norge i 16 år. Under ei uke etter pågripelsen blir han satt på flyet til Etiopias hovedstad Addis Abeba.

GRUSOM NYHET
– Vi i HamKam skal ikke mene noe om vedtaket er korrekt, eller ikke. Dette er åpenbart villet norsk politikk. Det er likevel grusomt å måtte fortelle og forklare medspillerne på Gatelaget hva som skjer og at vi neppe kommer til å møte vår gode lagkamerat igjen, sier trener Kai Kristiansen.

ET SISTE MØTE
Det siste møtet med Dawiit på veldig lite hyggelige Trandum utlendingsinternat dagen før utkastelsen, er et møte verken Kristiansen eller keeper-trener Jan Roger Andersen kommer til å glemme.

– Dawiit er den tapreste Kameraten jeg har møtt i mine 50 år i klubben. Han smilte, lo og gråt sammen med oss og forsikret oss om at dette kom til å gå bra, selv om at han gråt ved tanken av at han ikke lenger skal bo i trygge Norge, forteller Kristiansen og legger til at turene Dawiit har hatt med Gatelaget betyr masse for ham.

SAMHOLD PÅ EKTE
– Om noen i hjemlandet spør ham om Norge gleder han seg til å fortelle om Bodø, Bergen og Trondheim og alle andre steder han har besøkt som spiller på Gatelaget, forteller Kristiansen, som vet at 62-åringen er godt likt av klubber i hele landet.

– Vi hadde en fin og varm time sammen og han fikk selvsagt med seg ei Kamma-drakt med eget navn på ryggen. Gleden og tårene forteller at HamKam har spilt en viktig rolle for 62-åringen, som vi alle kommer til å savne veldig. Han vil alltid være en del av oss og vi gleder oss til å få kontakt med ham når han forhåpentligvis kommer seg trygt til Etiopia. Planen han i første omgang var å møte sin søster igjen, som han ikke har sett siden han flyktet til Norge. 

UVISS FRAMTID
For trenerne Andersen og Kristiansen går livet videre, men for Dawiit vil livet bli helt annerledes fra og med i dag. Selv aner han ikke hva som venter når han lander i hjemlandet. Han håper det beste, men frykter samtidig det kan bli tøft å komme tilbake til landet han flyktet fra i 2008.

– Det er brutalt å oppleve dette. Følelsene er sterke og ekte hos alle i laget vårt. Å miste en medspiller og Kamerat er noe vi virkelig hater og vi sender alle gode tanker til spissen vår. Han kommer alltid til å være en av oss og vi gleder oss til å se bilde av en smilende Dawiit i Kamma-trøya i Addis Abeba. Vi savner deg allerede, Dawiit!

Av Robert U. Kvålshagen