«Det betyr alt for meg»

I mange år var Bjørn Forsberg tungt avhengig av rus. Nå gleder han seg over opplevelsen av at barn, unge og eliteseriespillere er avhengig av han. Nylig ble gatelagsspilleren innsats belønnet med ansettelse i KFUM-kameratene.

Noen ganger får visjonen «En klubb for livet» en dypere betydning. Bare spør Bjørn Forsberg på Kåffas gatelag. For 57-åringen har KFUM på mange måter reddet livet.

– Dette betyr egentlig alt for meg. Jeg må ha noe meningsfylt å gjøre, hvis ikke jeg har noe å fylle dagene med, så blir det et tomrom i livet. Og det er liten tvil om hva jeg frykter å fylle det tomrommet med, sier Bjørn.

Og tomrommet handler om et relativt ensomt liv. Med rus. 

For to-tre år siden jeg satt i Urtegata og rusa meg, nå sitter jeg her med Eliteseriespillere— Bjørn Forsberg

Har grepet muligheter
Der han sitter i KFUM-hallen er det et yrende liv.

I det ene hjørnet sitter eliteseriespillerne som han hjelper med utstyr og klesvask, rundt han sitter medspillere på gatelaget der han også er materialforvalter og om kort tid stormer det inn akademibarn.

– Det er ganske utrolig. For to-tre år siden jeg satt i Urtegata og rusa meg, nå sitter jeg her med Eliteseriespillere. Det er en helt ny verden for meg, et nytt liv. Og det beste av alt er at det har skjedd så naturlig, det har bare blitt lagt til rette for meg, sier Bjørn beskjedent.

Nå ja, vil nok Hallgeir Malm Lillesveen si, som jobber rundt gatelaget. 

For vel har det blitt lagt til rette for Bjørn, men han har også lagt til rette for seg selv ved å gripe de mulighetene som har kommet hans vei.

Noen dører er åpnet for han, men andre har Bjørn åpnet selv siden han kom til klubben første gang høsten 2022.

– På mange måter oste det et ønske fra Bjørn om å gjøre noe mer enn å bare være spiller når han først kom hit. Han begynte først som materialforvalter hos oss, og etter hvert fikk han oppgaver i klubben, og så ble det også et «opprykk» som materialforvalter også for eliteserielaget, sier Hallgeir.

Saken fortsetter under bildet

<em>Bjørn elsker å ha lange dager med oppgaver i og rundt KFUM-hallen. Her gjør han i stand for a-lagstrening før han skal av gårde for å spille egen kamp mot Lyn.</em>
Bjørn elsker å ha lange dager med oppgaver i og rundt KFUM-hallen. Her gjør han i stand for a-lagstrening før han skal av gårde for å spille egen kamp mot Lyn.

Ansatt i KFUM
Nå er Bjørn ansatt i klubben, med oppgaver som vaktmesterassistent og materialforvalter. Blant annet vil han bidra med orden rundt baner og i og rundt hallen. Som materialforvalter vil han fylle på vannflaskene, fikse utstyr og bidra til at gutta kommer til mest mulig dekket bord når økta starter.

– Det er jo slike historier vi ønsker å få fram gjennom gatelaget. Det er en anerkjennelse for Bjørn selv selvsagt, men også av det miljøet og de rammene som er skapt rundt gatelaget her i KFUM. Vi så tidlig et potensiale, men dette har Bjørn først og fremst tatt tak i selv, sier Hallgeir.

For meg er det viktig å gjøre noe meningsfylt, og det føles godt å legge til rette for barn og unge— Bjørn Forsberg

For Bjørn, som selv droppet ut av skolen som 16-åring og gradvis ble dratt inn i et liv med rus, er det stor motivasjon i å legge til rette for sunn aktivitet for barn og unge og et godt fellesskap i KFUM-kameratene.

Og er det en ting som kjennetegner det Bjørn gjør, så er det at det gjøres skikkelig. 

– Jeg gleder meg til fortsettelsen, og ser fram til å stå på videre. For meg er det viktig å gjøre noe meningsfylt, og det føles godt å legge til rette for barn og unge. Og det føles veldig bra at andre kan være avhengig av det jeg gjør, at andre nyter godt av den innsatsen jeg legger ned, avslutter Bjørn.

Vær du sikker, Bjørn. Innsatsen din blir satt pris på.

<em>Trofast innsats over tid er nå belønnet med ansettelseskontrakt for Bjørn.</em>
Trofast innsats over tid er nå belønnet med ansettelseskontrakt for Bjørn.

Av Halvor Byfuglien