– Det er fantastisk at enda en brystkreft-test ble godkjent

– Nå får enda flere brystkreftpasienter tilgang til gentest som kan forutsi nytten av cellegift, sier styreleder Astrid Langeby Kolbekk. Foto: Gry Traaen

– Jeg lettet over at pasienter med hormonfølsom tidlig brystkreft med spredning til lymfeknutene nå får en gentest, sier styreleder i Brystkreftforeningen.

Mandag 26. august godkjente Beslutningsforum brystkreft-gentesten Oncotype DX. Fra før har brystkreftpasienter med hormonfølsom tidlig brystkreft hatt tilgang til gentesten Prosigna. Dagens beslutning gjør at også pasienter med spredning til lymfene kan få en test som forutsier om de har nytte av cellegift.

– Jeg er både rørt og glad. Nå kan enda flere brystkreftpasienter slippe cellegiftbehandling. Det er utrolig krevende å stable seg på beina igjen etter alle rundene med cellegift, sier Astrid Langeby Kolbekk, som selv har fått kjenne på bivirkninger av cellegift.       

Betyr også mye for pårørende

Styrelederen i Brystkreftforeningen peker også på betydningen gentestene har pårørende. 

– Denne beslutningen er også en lettelse for brystkreftpasientens nærmeste. Det er et stort apparat rundt familien som påvirkes. Tenk så mye det betyr for barna å ha en mor som orker å stå opp av senga, sier hun.

Brystkreft-test

Oncotype DX er en molekylær gentest som kan forutsi nytten av cellegift hos pasienter med østrogenreseptor-positiv (ER+), HER2-negativ tidlig stadium invasiv brystkreft. Testen kan potensielt spare mange kvinner for unødvendig cellegift. 

Prosignatesten er allerede godkjent for brystkreftpasienter med hormonfølsom, tidlig brystkreft som ikke har spredning til lymfeknutene.

Mandag 26. august godkjente Beslutningsforum brystkreft-gentesten Oncotype DX.

Før metoder vurderes i Beslutningsforum, må de vurderes av Bestillerforum. Her kan du lese metodevurderingen fra oktober, 2023.

Av Solveig Brekke Weltzien