Dobbeltoppgjør i SørVest-ligaen på Sør Arena

Gatelaget spilte flere kamper i SørVest-ligaen for gatelag i går!

Gatelaget er et lavterskeltilbud for mennesker med utfordringer knyttet til rus- og psykiske vansker. Målet med gatelagstilbudet er at det skal fremme et rusfritt, inkluderende og meningsfylt liv for deltakerne og bidra til at økt deltakelse i det ordinære samfunns- og arbeidslivet.

Fotballstiftelsen

Det første gatelaget ble startet i Fredrikstad i 2011 og innen 2015 forstod man at det var et behov for å organisere lagene, grunnet det store antallet klubber som hadde et gatelag. Dermed ble Fotballstiftelsen opprettet og veksten av lag har vært meget stabil fram til i dag. Fotballstiftelsens jobb er å skaffe penger til prosjektet og dele disse ut til de forskjellige klubbene, slik at gatelag-prosjektet fortsetter å være et lavterskeltilbud, altså et gratis tilbud til spillerne.

Spillerne er menn eller kvinner over 18 år som har eller har hatt utfordringer med rus. Tilbudet er i hovedsak 2-3 treninger i uken på dagtid. Grunnen til å ha det på dagtid er for å skape en hverdag og rutiner. I dag har Fotballstiftelsen 31 organiserte gatelag i Norge. Alle klubben i Eliteserien har lag og mange i OBOS-ligaen har også lag. I 2022 ble det estimert at gatelag-prosjektet sparte samfunnet for 430 millioner kroner på et år.

En sosial plattform

Prosjektleder i Fotballstiftelsen Morten Gjæver er ikke i tvil om viktigheten bak prosjektet: 

-Bare det å komme på trening og være sosiale med andre gir en form for «snikende arbeidstrening». Man trener seg opp til arbeidslivet uten helt å være klar over det. Man kommer på trening, man trener i klubbens tøy og får et måltid. Flere av deltakerne hører kanskje ikke navnet sitt resten av uken, men når de kommer på treningene blir de sett og hørt. For andre fotballag vil man snakke om resultater som sportslig suksess. Hos oss er resultater rusfri timer for spillerne våre og hvor mange av dem som klarer å komme seg over til en rusfri endring, sier Morten og fortsetter:

– Resultatene våre er gode. Mennesker som jobber med andre mennesker med rusproblemer blir ofte sjokkert over hvor mange av spillerne våre vi hjelper ut i arbeidslivet. Mange får livet mer på rett kjøl og at enkelte deltakere har fått familiene sine tilbake fordi rammene som har blitt skapt for dem har gjort at de klarer hverdagen. Det er mange skjebner som er triste, men også mange gode.

IK Starts gatelag

IK Start har hatt gatelag helt siden 2015 og er en viktig del av klubbens samfunnsengasjement. To dager i uken (onsdag og fredag) møter spillerne opp på Sparebanken Sør Arena til trening, lunsj og en hyggelig økt. Man møter opp i 3.etasje i forkant av treningen for en prat og en kopp kaffe. Deretter samles laget til trening, før dagen avsluttes med en felles lunsj i godt selskap sammen med frivillige som jobber i klubben.

IK Start har et mål om å videreutvikle gatelagstilbudet. På grunnlag av dette samarbeider IK Start med Kristiansand kommune i forhold til treninger/kamp, oppfølging og rekruttering. Vi har også et samarbeid med NAV som gjør at vi kan være behjelpelige for spillerne på laget som ønsker å se på muligheten for å ta steget ut i arbeidslivet.

I dag er det tidligere Start-spiller Espen Børufsen og Kjell Aimar Sørensen som er trenere for Starts gatelag som spiller i SørVest-ligaen for gatelag. SørVest-ligaen består av IK Start, Jerv, Flekkefjord, Bryne, Viking, Haugesund, Brann og Nordhordaland.

Gårsdagens kamper

I går, torsdag 22. august, var det duket for nye kamper i SørVest-ligaen på Sparebanken Sør Arena. Bryne, Jerv og Viking kom på besøk og de ble spilt dobbelkamper for lagene. IK Starts lag spilte mot Bryne og Viking.

Leder for samfunnsansvar, Espen Børufsen er veldig fornøyd med gårsdagen:

– Det er hyggelig å få besøk av andre gatelag på arenaen, og ikke minst veldig gledelig å spille kamper igjen. Til tross for litt dårlig vær og tøffe kamper, så ble det levert mange gode prestasjoner. Dagen var flott for både spillere og lagledere. Etter kampene ble det servert pizza og brus til lagene og vi gleder oss allerede til neste runde av SørVest-ligaen, sier Espen!

Av Vetle Stousland