Spørsmål om utvidet veteranbegrep

Foto: Marion Aaserud Dahlen / Forsvaret

For en tid tilbake kunngjorde Forsvaret at de utvider veterandefinisjonen. Støre-regjeringen kunngjorde samtidig i sitt forslag til ny langtidsplan for Forsvaret at de anser alle som har tjenestegjort for Norge som veteraner. SIOPS har sendt brev til forsvarsminister Bjørn Arild Gram med flere spørsmål om denne beslutningen.

Forsvarsstaben (FST) ved generalløytnant Ingrid Gjerde sendte ut en matrise til Forsvarets avdelinger og til noen av veteranorganisasjonene med hvilke endringer denne utvidelsen representerer for veteraner fra internasjonale operasjoner, internasjonal innsats, stadig tjenestegjørende og vernepliktige i Forsvaret.

Les vår kommentar til begrepsvedtaket her.

Ny veteranpolitisk linje

Ny tiltaksplan for veteraner som ble lansert av regjeringen i mars i år inkluderte flere personellgrupper, men det ble ikke lagt opp til en eksplisitt begrepsutvidelse, slik regjeringen foreslår i forslag til ny langtidsplan for Forsvaret.

Begrepsutvidelsen i forslag til LTP representerer en ny linje fra gjeldende stortingsmelding på veteranfeltet, nummer 15 vedtatt av Stortinget i 2020. Her er veterandefinisjonen knyttet til tjenestegjøring i internasjonale operasjoner. Når endret regjeringen ved forsvarsminister Bjørn Arild Gram i spissen holdning i denne saken? Blir dette en del av en senere justering av tiltaksplanen for veteranene?

Spørsmålet om veterandefinisjonen burde vært en del av den prinsipielle diskusjonen i arbeidet med ny tiltaksplan for veteranfeltet, eller gjennom en særskilt høring med veteranorganisasjonene i regi av Forsvarsdepartementet eller Forsvaret.

Generalsekretær Kjetil Bragstad og rådgiver Njål Kjølholdt-Gustavsen sendte 24. mai ut et brev til forsvarsminister Bjørn Arild Gram med flere spørsmål om begrepsutvidelsen. Brevet er sendt med kopi til Forsvarsstaben, Stortingets utenriks- og forsvarskomite og til Stortingets ombudsnemnd for Forsvaret. I brevet stiller SIOPS-administrasjonen også spørsmål om innvirkning på tilskuddsordningen for veteranorganisasjonene og om Forsvarsstabens formuleringer i utsendt matrise. Les brevet i sin helhet her.