Bekymringer vedrørende instruks om midlertidig stans i utvisningssaker som berører barn

8. mai sendte Justisdepartementet ut instruks til Utlendingsdirektoratet (UDI) og Utlendingsnemnda (UNE) om å midlertidig stoppe utvisningssaker som berører barn, inntil nye regler trer i kraft. NOAS har allerede sett tilfeller der tolkning av instruksen ikke er i tråd med Baumann-utvalgets samlede anbefalinger.

NOAS er glade for at det har kommet instruks som berostiller saker, som kan falle innunder varslede nye forskriftsendringer, når det gjelder utvisningssaker som berører barn. Likevel har vi allerede sett tilfeller der tolkning av instruksen ikke er i tråd med Baumann-utvalgets samlede anbefalinger.

NOAS mener det derfor er behov for justeringer i instruksen som sikrer at familier som faller innenfor det samlede Baumann-utvalgets forslag ikke blir splittet i påvente av de konkrete forskriftsendringer. Forslaget som nå foreligger, avviker fra Baumann-utvalgets samlende anbefalinger og kan medføre en strengere praksis enn det samlede Baumann-utvalget anbefalte.

Vi er spesielt bekymret for unntakene fra hovedregelen i instruksen, de manglende klargjøringene, og et stort rom for skjønnsmessige vurderinger lagt til forvaltningen, som vi frykter kan føre til uforutsigbare og urimelige avgjørelser i strid med Baumann utvalget samlede anbefalinger. Dette kan føre til uforutsigbare og urimelige avgjørelser som innebærer en inkonsekvent praksis og svekkelse av rettssikkerheten.

Les NOAS bekymringer knyttet til den midlertidige instruksen (Instruks GI-4/2024) om en midlertidig stans i utvisningssaker som berører barn, og instruks GI-03/2024, knyttet til Baumann-utvalgets anbefalinger, her. 

Kontakt i NOAS: Mads Almaas, generalsekretær, mads.almaas@noas.org / 412 06 270

Hva er Baumann-utvalget? 

En arbeidsgruppe ledet av Elizabeth Baumann, oppnevnt av Solbergregjeringen. Utvalget vurderte regelverk og praksis i utvisningssaker som berører barn gjennom en rapport, og anbefalte samlet en oppmykning i regelverket for utvisningssaker som berører barn. Å gjennomføre rådene til Baumannutvalget om alternativ til utvisning i saker som berører barn i Norge, er en del av budsjettavtalen mellom SV og Regjeringen. Les mer om Baumann-utvalget her.