Støttesatser for juli og økt strømstøtte fra 1. september

I juli var gjennomsnittsprisen for NO1og NO5 på ca. 167 øre/kWh, mens den i NO2 var på ca. 263 øre/kWh. Støtte til strømregningen blir ca. 97 øre/kWh for NO1 og NO5, og ca. 193 øre/kWh for NO2.

Støttesatser for juli

I tabellen under ser du støttesatsene for juli. Du finner eksempel på utregning under tabellen. Er du usikker på hvilket prisområde du tilhører? Sjekk kartet helt nederst i artikkelen!

PrisområdeGjennomsnittsprisStøttesats
NO1 (Oslo)166,90 øre/kWh96,90 øre/kWh
NO2 (Kristiansand)262,78 øre/kWh192,78 øre/kWh
NO5 (Bergen)166,90 øre/kWh96,90 øre/kWh
NO3 (Trondheim)1,91 øre/kWh0 øre/kWh
NO4 (Tromsø) m/ mva1,92 øre/kWh0 øre/kWh
NO4 (Tromsø) u/ mva *1,92 øre/kWh0 øre/kWh

*Innbyggere i Nordland, Troms og Finnmark er fritatt fra å betale merverdiavgift på strøm. Støttesatsen i disse fylkene vil derfor reflektere dette (være lavere). Tallene er hentet fra NVE og vi forbeholder oss mot evt. feil.

Slik regner du ut din strømstøtte for juli

Du kan selv enkelt regne ut din strømstøtte. Dette gjør du ved å ta ditt strømforbruk for juli (antall kWh) og gange/multiplisere med støttesats som oppgitt i tabellen over.

  • Her ser du et eksempel på utregning for en bolig i Oslo (NO1) som har et strømforbruk på 2000 kWh i juli: 2000 x 0,9690 = 1938. Obs! Pass på å gjøre om støttesats fra øre til kroner når du skal regne ut din støtte (80,19=0,8019).
NB! Ditt strømforbruk i kWh for juli finner du ved å logge inn i Kraftriket-appen.

Staten har så langt dekket 80 prosent – vil økes fra september

Strømkunder som har rett på strømstøtte, i områder med gjennomsnittlig spotpris som er mer enn 70 øre (ekskl. mva.) i løpet av en måned, har rett på strømstøtte – uansett hvilken strømavtale de har. En pris på 70 øre uten moms tilsvarer 87,50 øre med moms. Staten har så langt dekket 80 prosent av strømutgiftene over 70 øre/kWh.

Regjeringen øker strømstøtten for husstander til 90 prosent fra 1. september

Regjeringen varsler økt strømstøtte til husstander fra 1. september og vil sette inn tiltak for å hindre at magasinfyllingen blir for lav. Strømstøtteordningen til husstander blir økt til 90 prosent fra 1. september – en måned enn tidligere planlagt.

– Dette gir en forsikring når prisen går over 70 øre, da blir det 90 prosent støtte. Nordmenn er avhengig av strøm, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

Regjeringen kommer også med et virkemiddel for å sikre at ikke magasinfyllingen blir for lav.

– Vi vil forsikre oss mot at fyllingsgraden blir for lav. Om den blir det, må vi holde igjen på eksport, slik at vi alltid vil ha god magasinfylling i Norge, sier Støre.

Han understreker at dette gjelder i Sør-Norge. Lenger nord i landet er situasjonen en annen, og de eksporterer som normalt.

På regjeringen sine nettsider kan du se en samlet oversikt over alle tiltak for strømstøtte.

Får støtten utbetalt på strømfaktura

  • Husholdningskunder
    Alle husholdningskunder har rett på strømstøtte og vil finne støttebeløpet på sin strøm/nettleiefaktura. Har du for eksempel to boliger, får du kompensasjon for begge dersom begge er registrert som privat/husholdning.
  • Borettslag med felles strømmåler
    Borettslag med felles strømmåler har rett på strømstøtte og vil finne støttebeløpet på sin strøm/nettleiefaktura. Styrene i boligselskapene plikter å kontrollere og rapportere for å sikre riktig utbetaling. Se mer informasjon ved å klikke her.

Får støtten utbetalt på andre måter

  • Idrettslag og frivillige organisasjoner
    Har rett på strømstøtte, men må søke kommunen om støtte. Det er kommunene som skal forvalte ordningen for denne gruppen og strømstøtten blir derfor ikke synliggjort på strømregningen.
  • Jordbruks- og veksthusnæringen
    Ordningen vil innrettes etter samme modell som for husholdninger, men det er  Landbruksdirektoratet som forvalter ordningen. Det betyr at strømstøtten ikke blir synliggjort på strømregningen. Klikk her for å lese mer om støtteordningen til jordbruks- og veksthusnæringen.
NB! Hytter og fritidsboliger omfattes ikke av støtteordningen.

Nettselskapene har ansvaret

Det er nettselskapene som har ansvaret for å gjennomføre ordningen. Beløpet du får i støtte vil derfor bli trukket fra den månedlige regningen for nettleie. Dersom summen overstiger den månedlige nettleien, blir beløpet utbetalt til din bankkonto eller trukket fra strømregningen.

De fleste kunder i Kraftriket har strøm og nettleie på samme faktura. Det betyr at fratrekket kommer på strømregningen som du får fra oss, men det er nettselskapet som sørger for at kompensasjonen blir riktig.

Har du spørsmål om strømstøtteordningen, må du kontakte ditt lokale nettselskap. Her finner du kontaktinformasjon til de ulike nettselskapene som Kraftriket har avtale om «alt på en faktura» med.

Prisområder i Norge:

prisområder