Finnmark fylkeskommune: Fremmet Finnmark og Nordkalotten

Fra venstre: Stein Erik Lauvås (stortingsrepresentant), Remi Strand, Ruth Grung (stortingsrepresentant), og Ville Skinnari, fra parlamentet i Finland. Foto: Markus Karlsen - Klikk for stort bilde Fylkestingspolitiker og leder for Nordkalottrådet, Remi Strand, møtte stortingspolitikere fra Finland, Sverige, Danmark, Island og Norge for å fremme det unike Finnmark og Nordkalotten. –Ny jernbane og næringssamarbeid er viktig, sier Strand.

13 stortingspolitikere fra Norge, Sverige, Danmark, Island og Finland som representerer Nordisk råd, besøkte Rovaniemi og for å bli kjent med det grenseregionale samarbeidet her i nord. Her ble de kjent med arbeidet til Nordkalottsamarbeidet, et samarbeidsorgan mellom fylkene i Nord-Norge, Lappland og Norrbotten.

Grensekryssing

Fylkestingspolitiker Remi Strand, som leder Nordkalottrådet, kunne fortelle om det store behovet for fortsatt harmonisering når det gjelder grensekryssende næringssamarbeid over grensene her i nord. Han understrekte at mange tror at det nå er blitt enkelt å krysse grensa mellom Norge, Sverige og Finland.-Dette kan kanskje stemme om man er turist. Men er man næringsdrivende eller arbeidstaker, er dette langt fra tilfelle. Vårt mål er å gjøre noe med dette, når vi nå har lederskapet i Nordkalottrådet. I all tid har folk på Nordkalotten samarbeidet. Det skal vi også gjøre i framtida, sier Strand.

Jernbane til Kirkenes

Rovaniemi kommune og Remi Strand trakk frem jernbanen Rovaniemi – Kirkenes som viktig for videre utvikling i regionen, og Finnmark fylkeskommunes satsing på dette prosjektet.Remi Strand kunne også peke på Finnmark fylke og dets unike lokalisering med grense til både EU og Russland samt lange tradisjoner for grensekryssende folk til folk samarbeid, noe som gjør Finnmark unikt i Norge. Størrelsen er også unik når det gjelder Finnmark, fylket er tross alt større enn Danmark.