Forsvar, sikkerhet

2058nyhetsrommet.no

nyhetsrommet.no25. mars 2020

FFI – Forsvarets forskningsinstitutt: Hva gjør FFI i den pågående smittesituasjonen?

FFI ønsker å bidra til å begrense spredningen av viruset, og samtidig ha trygg drift av virksomheten vår. Vi prøver å minske smittefaren ved at de fleste av medarbeiderne våre nå jobber hjemmefra.

Helsen og sikkerheten til medarbeiderne våre har høyeste prioritet. Vi vurderer faren for smittespredning løpende og gjør risikovurderinger i forkant av alle aktiviteter.

Det er innført flere konkrete tiltak. Blant annet reduserer vi all reise- og møtevirksomhet mest mulig.

FFI følger retningslinjene fra Regjeringen: https://helsenorge.no/koronavirus

2058nyhetsrommet.no

nyhetsrommet.no17. mars 2020

FFI – Forsvarets forskningsinstitutt: Disse trendene påvirker samfunnssikkerheten vår

– Utviklingen frem mot 2030 kommer til å preges av digital transformasjon, klimatiltak og fremtidig konfliktutvikling, mener sjefsforsker Stig Rune Sellevåg ved FFI.

Fotomontasje: Shutterstock/FFI.
Sellevåg er hovedforfatter bak rapporten «Samfunnssikkerhet mot 2030 – utviklingstrekk». Her tar 13 FFI-forskere for seg følgende store spørsmål: hvordan kommer verden og Norge til å utvikle seg fram mot 2030, og hvordan kan utviklingen påvirke vår samfunnssikkerhet?

Les mer

2058nyhetsrommet.no

nyhetsrommet.no28. august 2019

FFI – Forsvarets forskningssenter: Vurderer sivilt-militært dronesamarbeid

​Hvordan kan militær forskning og utvikling øke samfunnssikkerheten? Det var temaet da tre statsråder besøkte FFI tirsdag denne uken. Fra venstre administrerende direktør ved FFI John-Mikal Størdal, samfunnssikkerhetsminister Ingvil Smines Tybring-Gjedde, FFIs styreleder Malin Stensønes, digitaliseringsminister Nikolai E. Astrup og forsvarsminister Frank Bakke-Jensen. Foto: FFI.

 

Se for deg at mobilnettet detter ut midt i en krise. Mens operatørene jobber for å rette feilene, sendes det opp droner med «basestasjoner» som skal erstatte mobilnettet.

​Dette kan bli virkelighet om noen år. FFI er allerede i gang med å teste ut tekniske løsninger for en dronesverm Forsvaret kan bruke til overvåking og kommunikasjon.

Les mer

2058nyhetsrommet.no

nyhetsrommet.no28. august 2019

FFI – Forsvarets forskningsinstitutt: Hvordan påvirkes hvalen av militær sonar?

Små sensorer med sugekopper festes til hvalene med en lang stang. De samler data i rundt 18 timer. Så løsner de og flyter opp. Radiosignaler gjør det lett å finne dem igjen. Foto: Saana Isojunno.

 

Forsvarets fregatter har sonarer som kan spore ubåter på flere mils avstand. Hvordan påvirkes hval av signaler fra sonarene? Et internasjonalt forskerteam er nå på tokt rundt Andøya for å lete etter nye svar.

​De neste ukene er forskere fra sju land på plass i Nord-Norge, om bord i «H.U. Sverdrup II». Forskningsskipet seiler sammen med fregatten «Otto Sverdrup».

Les mer

2058nyhetsrommet.no

nyhetsrommet.no30. juli 2019

NVIO: NVIO for fremtiden

NVIOs president Dag-Magne Lunde

Tusen takk for tilitten dere gav meg som president i to nye år i Norges desidert største og eneste landsdekkende veteranorganisasjon for alle veteraner, og deres familier. Det er en ære å være fanebærer og fortsette å lede og utvikle NVIO inn i fremtiden. Det skal vi gjøre sammen – to er en og en er ingen!

Jeg er særdeles godt fornøyd med forberedelser, gjennomføring, innhold, debatter og diskusjoner under landsmøtet i april.

Les mer

2058nyhetsrommet.no

nyhetsrommet.no22. juli 2019

FFI – Forsvarets forskningsinstitutt: Fare for nye atomprøvesprengninger?

​Illustrasjonsfoto.

 

Stadig flere stater gir atomvåpen en mer sentral rolle i forsvarsplanleggingen sin. De ruster opp, både kvalitativt – gjennom mer avanserte våpen, og kvantitativt – gjennom å skaffe seg flere kjernevåpen.

Kronikken er skrevet av Tormod Kværna, Svein Mykkeltveit og Helene Ruud fra NORSAR i samarbeid med Halvor Kippe fra FFI.Samtidig er det en mulighet at vi om mindre enn to år lever i en verden hvor det ikke finnes noen internasjonale avtaler om nedrustning av kjernevåpen.

Les mer

2058nyhetsrommet.no

nyhetsrommet.no25. juni 2019

FFI – Forsvarets forskningsinstitutt: Forsvaret må øve mer på å støtte allierte i Norge

Nederlandske og Franske soldater går i land i Kyrksæterøra under Trident Juncture 2018. Varer og tjenester for mer enn 2 milliarder kroner ble kjøpt inn for å gi vertslandstøtte til andre lands styrker under øvelsen.

 

Er Norge i stand til å ta i mot store allierte styrker? En ny FFI-studie tar for seg alliert mottak og styrkeoppbygging under fjorårets Nato-øvelse Trident Juncture.

​En stadig større del av varer og tjenester Forsvaret bruker skal leveres av sivile bedrifter og virksomheter. Når soldater trenger mat husly, og drivstoff, eller når utstyr skal fraktes, må transportfirmaer og andre leverandører trå til. Dette gjelder også når Forsvaret skal støtte utenlandske styrker som øver og trener i Norge.

Les mer

2058nyhetsrommet.no

nyhetsrommet.no21. februar 2019

FFI – Forsvarets forskningsinstitutt: Nord-Koreas kjernevåpen

Nordkoreansk Hwasong-15-missil. Foto: Kcna/Reuters/NTB Scanpix

 

FFI har publisert en ny rapport om Nord-Koreas kjernefysiske evner og doktriner. Rapporten vurderer i hvilken grad landets faktiske kjernevåpenkapabiliter støtter den kommuniserte doktrinen.

​Det er sjefsforsker Halvor Kippe, som har skrevet FFI-rapporten «Nuclear weapons capabilities and doctrines in North-Korea». Denne rapporten blir presentert på et FFI-forum 26. februar, dagen før det annonserte møtet mellom presidenten Donald Trump og Nord-Koreas statsoverhodet Kim Jong-un.

Les mer

2058nyhetsrommet.no

nyhetsrommet.no19. februar 2019

FFI – Forsvarets forskningsinstitutt: – Vi trenger flere norske forskere

«Dette må forskningsministeren se», tenkte forsvarsminister Frank Bakke-Jensen etter sitt besøk på FFI i 2018. Tirsdag var han tilbake på Kjeller med Iselin Nybø, minister for forskning og høyere utdanning (under paraplyen). De fikk blant annet møte FFIs autonome testbil Olav. Foto: FFI.​

Mangelen på stipendiater og forskere som kan sikkerhetsklareres kan på sikt bli et problem, mener FFI-direktør John-Mikal Størdal.

​Tirsdag var minister for forskning- og høyere utdannings, Iselin Nybø (V), på besøk hos FFI, sammen med forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H).

Les mer

2058nyhetsrommet.no

nyhetsrommet.no7. februar 2019

FFI – Forsvarets forskningsinstitutt: Et innspill til ny langtidsplan

Foto: Forsvaret​

 

FFI presenterer sin rykende ferske rapport «Hvordan styrke forsvaret av Norge? Et innspill til ny langtidsplan (2021–2024)» fredag 8. februar 09.00-11.00 i Oslo Militære Samfunds lokaler.

OBS: Sted for FFI-frokosten er endret til Oslo Militære Samfunds lokaler.

FFI fikk i oppdrag fra Forsvarsdepartementet i september 2018 å «synliggjøre hvilke muligheter regjeringen har for å videreutvikle Forsvaret». Nå er instituttets svar rett rundt hjørnet, i form av en FFI-rapport som publiseres på FFIs nettsider samtidig som innholdet blir presentert av FFIs ledelse og noen av de mange forfatterne 8. februar.

Les mer