Forsvar, sikkerhet

2129

nyhetsrommet.no7. mai 2021

FFI – Forsvarets forskningsinstitutt: Blindlanding fikk krasjlanding

Det var en genial idé: Hvorfor ikke la radioaktive kilder hjelpe flyene med å lande? Her er historien om innflygningssystemet som kanskje var for bra, brevet fra USAs rakettlegende Wernher von Braun og en intern sabotasje ved FFI.

Reklamemateriellet for Hermes viser hvordan gammastrålene viser flyet veien inn mot landingsstripa – med solid underlag. Illustrasjon: FFI.

I dag har større flyplasser systemer som gjør at fly lander trygt selv når skyer og tåke hindrer all sikt. På 1960-tallet var dette en fjern drøm. Flygerne var avhengig av å se rullebanen på god avstand. Datidas radar- og radioposisjonsteknologi var primitiv.

Les mer

2129

nyhetsrommet.no7. mai 2021

FFI – Forsvarets forskningsinstitutt: Russlands trefrontskrig mot Ukraina

Ved hjelp av militær og økonomisk makt forsøker Russland å erstatte den tidligere fungerende rettsordenen i Svartehavsregionen med en ny orden.

Konflikten mellom Ukraina og Russland er langt fra over. Nå er en tredje front blitt åpnet i Svartehavsområdet rundt Krim. Foto: kremlin.ru

Krigen som siden 2014 har pågått mellom Russland og Ukraina, har de siste månedene blitt ytterligere trappet opp. Konflikten var opprinnelig en tofrontkrig som omfattet den annekterte Krim-halvøya og de to ukrainske regionene Donetsk og Luhansk.

Les mer

2129

nyhetsrommet.no4. mai 2021

FFI – Forsvarets forskningsinstitutt: Finn var systembyggeren

Finn Lied ledet instituttet i 26 år, fra 1957 til 1983. Ingen har hatt mer å si for FFI enn ham.

Finn Lied er seks år gammel. To år tidligere har familien flyttet til Mo i Rana. Dette er før jernverkets tid. Foreldrene er blitt gode venner med direktøren for forløperen, New Dunderland Iron Ore Company. Han heter Claude Bannatyne og kommer fra Skottland.

Les mer

2129

nyhetsrommet.no4. mai 2021

FFI – Forsvarets forskningsinstitutt: Bli med på neste Hacking 4 Allies!

FFI og og Innovasjon Norge søker deltakere til Hacking 4 Allies (H4A). Nå kan norske virksomheter søke på programmets neste programsyklus, H4A-2021/22.

Illustrasjonsfoto. En soldat fra Telemark-bataljonen starter en drone av typen Puma II under en vinterøvelse. Foto: Torbjørn Kjosvold / Forsvaret

Hacking 4 Allies (H4A) er et innovasjonsprogram. Det henvender seg spesielt til oppstartsselskaper, små og mellomstore bedrifter (SMBer), og andre ikke-etablerte forsvarsindustriaktører. Intensjonen er å øke norsk og alliert forsvarsevne.

Les mer

2129

nyhetsrommet.no28. april 2021

FFI – Forsvarets forskningsinstitutt: Her er den nye norske romspeideren

Oppskytningen av NorSat-3 natt til 29. april markerer at FFI nå har vært i verdensrommet i snart 60 år.

Hvordan overvåke skipstrafikken – inkludert de fartøyene som kanskje ikke ønsker å bli overvåket? Den lille NorSat-3-satellitten er utstyrt med en radardetektor. FFI har utviklet en teknologi som i prinsippet gjør det mulig å se og følge ethvert skip som har radaren påslått. Ingen kan lenger tro seg usett når de beveger seg i det to millioner kvadratkilometer store havområdet hvor Norge har suverenitet.

Les mer

2129

nyhetsrommet.no15. april 2021

FFI – Forsvarets forskningsinstitutt: To bøker til topps i FFIs forskerkåring

Hvilken virkning har egentlig et våpen? Og hvem var han, den avdøde ideologen bak jihadismen?

FFI-forskere står bak «Våpenvirkninger», en usedvanlig nøye gjennomarbeidet og godt illustrert bok om fysiske og kjemiske virkninger av ulike våpen. Bak står fra venstre Ove Dullum, Odd Harry Arnesen og Morten Huseby, foran fra venstre Jan Arild Teland, Reza Rahimi og Jo Hagness Kiran. Foto: FFI.

To fagbøker med vidt forskjellig innhold gikk til topps da Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) kåret fjorårets beste forskningsformidling.

Les mer

2129

nyhetsrommet.no12. april 2021

FFI – Forsvarets forskningsinstitutt: Spermal var norsk napalm

Et overskuddsprodukt fra hvalfangsten fanget forskernes interesse.

Spermal fylles på en bombe før et forsøk på Gardermoen i 1954. Foto: FFI

Et kuriøst og mye omtalt produkt i FFI-historien oppsto i 50-årene: Forskerne utviklet en norsk variant av napalm. Vi kjenner napalm som et fryktelig våpen fra Vietnamkrigen. Det har festet seg i kulturen, i form av pressebildet av de løpende nakne barna i en vietnamesisk landsby fra 1972. I «Apokalypse nå» (1979) har oberst Kilgore filmens mest skremmende replikk: «I love the smell of napalm in the morning».

Les mer

2129

nyhetsrommet.no12. april 2021

FFI – Forsvarets forskningsinstitutt: Kan et norsk patent beskytte Forsvaret mot pandemier og biologiske stridsmidler?

FFI og oppstartsbedriften SoftOx Solutions skal eksperimentere med et norskutviklet produkt for desinfisering og sårskyll til bruk i Forsvaret.

Forebyggende helsearbeid er en viktig oppgave i Forsvarets sanitet, og inkluderer hygiene og smittevern.
Dersom denne oppgaven ble forsømt er det estimert at det vil kunne redusere antall krigsdyktige soldater med så mye som 25 prosent. Foto: Frederik Ringnes / Forsvaret

Koronapandemien har vist hvor sårbart samfunnet er for virus. Det angår også Forsvaret.

– I framtiden kan vi ikke se bort fra at grupper eller nasjoner vil bruke sykdomsfremkallende mikrober og virus for å skade et samfunn eller svekke dets forsvar, påpeker forskningsleder Øyvind Voie ved FFI.

Les mer