Forsvar, sikkerhet

1977nyhetsrommet.no

nyhetsrommet.no30. august 2018

FFI – Forsvarets forskningsinstitutt: Den hemmelige forsvarsdebatten

​Forsvarsdebatten er og bør være forskjellig fra andre samfunnsdebatter. Ikke alt bør eller kan diskuteres i det offentlige rom, mener forskningsdirektør Espen Skjelland ved FFI. Foto: Forsvaret.

Alle viktige forhold i samfunnet kan ikke belyses med åpen debatt.

Kronikken er skrevet av forskningsdirektør Espen Skjelland, avdeling Strategiske analyser og fellessystemer, og ble først publisert i Dagens Næringsliv 17. august.

Les mer

1977nyhetsrommet.no

nyhetsrommet.no30. august 2018

FFI – Forsvarets forskningsinstitutt: Russland og Ukraina – finnes det en vei til fred?

​Irina (58) mistet hjemmet i et granatangrep nær byen Docuchaevsk i Donetsk 28. mai i år. Byen er kontrollert av pro-russiske opprørere. Mer enn 10.000 har mistet livet siden kamphandlingene i Donbas startet. Foto: NTB Scanpix/EPA/Alexander Ermochenko

Russiske og Ukrainske forskere møtes i Oslo 11. september for å diskutere konfliktene mellom de to landene.

Det er fire år siden Russland annekterte Krim og det russiskstøttede opprøret i Donbas øst i Ukraina startet.

Siden den gang er mer enn 10.000 drept i Donbas og langt flere er skadet. Daglig er det nye kamphandlinger. Russland er møtt med sanksjoner fra de fleste vestlige land som følge av konflikten.

Les mer

1977nyhetsrommet.no

nyhetsrommet.no23. juli 2018

FFI – Forsvarets forskningsinstitutt: Nå kan havet få støyvarsling

​FFIs forskningsskip H. U. Sverdrup skal brukes til å legge ut sensorer i Nordsjøen. Foto: FFI

 

Støyforurensning finnes i sjøen også, ikke bare på landjorda. Jo mer menneskeskapt støy, jo mer påvirkes livet under vann. Nå deltar FFI i et EU-prosjekt som tar sikte på støyvarsling i havet.

​Når du dykker blir det tilsynelatende stille rundt deg. Men det er bare innbilning at vannet stenger lyder ute.

1977nyhetsrommet.no

nyhetsrommet.no29. juni 2018

FFI – Forsvarets forskningsinstitutt: Slik kan Nato-robotene samarbeide

​UGV står for Unmanned Ground Vehicle – og de finnes i en rekke utførelser. De fire som ble brukt under eksperimentet på Rena var alle hyllevare i utgangspunktet, men er blitt utstyrt med en rekke spesialtilpasninger. Foto: FFI.

Nato sliter med at mange våpen og systemer er ulike fra land til land og ikke kan «snakke» sammen. Et eksperiment med ubemannede militære kjøretøyer på Rena viser at det er en vei ut av dette.

​De er fjorten mann. De sitter i en brakke, i to rekker og omgitt av ledninger, skjermer og annet teknisk utstyr. To av dem skulder ved skulder, med hver sin styreenhet. Den ene enheten er polsk, den andre amerikansk.

Les mer

1977nyhetsrommet.no

nyhetsrommet.no27. juni 2018

FFI – Forsvarets forskningsinstitutt: Sommerjobb: Droneforsker

– Jeg liker tanken på jobbe med noe som aldri har vært gjort før – å finne helt nye løsninger, sier Kevin, som har sommerjobb hos FFI. PS. Dronene Kevin holder kan IKKE skytes ut med kanon, det er bare noe greier sommerstudentene fra 2017 har lagt igjen. ​Foto: FFI.

Går det an å bygge en drone som kan skytes opp med luftkanon? Det skal Kevin bruke sommeren til å teste ut.

​Hver sommer henter FFI inn flinke ingeniører og forskerspirer fra universiteter og høgskoler over hele landet.

Les mer

1977nyhetsrommet.no

nyhetsrommet.no26. juni 2018

FFI – Forsvarets forskningsinstitutt: Valutasvingninger kan ramme Norges forsvarsevne

​Det burde bekymre det norske samfunnet at statlige aktører forstår og erfarer risiko annerledes enn staten som helhet. Vi foreslår derfor at staten utreder mulighetene for å endre dagens praksis, skriver kronikkforfatterne. Foto: Forsvaret.

Forsvarets kostnader økte med 1,5 milliarder kroner i 2015 på grunn av svekket kronekurs. Gevinst et annet år er mager trøst.

​Kronikken er skrevet av FFI-forskerne Anita Røtvold og Petter Y. Lindgren og ble først publisert i Dagens Næringsliv 23. juni 2018.

Les mer

1977nyhetsrommet.no

nyhetsrommet.no22. juni 2018

FFI -Forsvarets forskningsinstitutt: Har forsket på hybridkrig mot Norge

​Hybrid krigføring kan blant annet skje gjennom påvirkningsoperasjoner, cyberangrep, terror, sabotasje og indirekte krigføring, og vil i hovedsak være rettet mot det sivile samfunnet. Illustrasjon: Forsvarets mediesenter, Sollid.

Framtidens konflikter krever at vi tenker nytt om sider ved nasjonal beredskap, mener sjefsforsker Sverre Diesen ved FFI.

​Hybridkrig er blitt et slags moteord innen forsvarsdebatten.

Les mer

1977nyhetsrommet.no

nyhetsrommet.no21. juni 2018

FFI – Forsvarets forskningsinsitutt: Derfor er dumpet ammunisjon en miljøbombe

Ammunisjon som blir liggende på havbunnen ruster – og kan over tid utgjøre en miljøtrussel og en samfunnsrisiko. Foto: FFI.

Etter de to verdenskrigene ble enorme mengder ammunisjon dumpet i havet. Nå er det bare et tidsspørsmål før mye av ammunisjonen er så korrodert at den eksploderer eller slipper ut giftstoffer.

​FFIs ekspertise kan bidra til en løsning.

Mange hundre tusen tonn ammunisjon ble dumpet i norske farvann etter andre verdenskrig. Det ligger også store mengder sjøminer og flybomber igjen fra krigshandlingene under de to verdenskrigene.

Les mer

1977nyhetsrommet.no

nyhetsrommet.no30. april 2018

FFI – Forsvarets forskningsinstitutt: Årsrapport 2017

​Kampflyanskaffelsen går nå over i en test- og evalueringsperiode før operativ evne kan etableres. FFI har i 2017 støttet det innledende test- og evalueringsarbeidet. F-35 over Rondane. Foto: Forsvaret

FFI i 2017

I 2017 har vi hatt høy aktivitet og levert gode resultater, med noen færre ansatte enn året før. Vi har vedtatt en ny forskningsplan og lansert vår nye overordnede strategi.

Les mer

1977nyhetsrommet.no

nyhetsrommet.no30. april 2018

FFI – Forsvarets forskningsinstitutt: Hvor ble det av de norske fredsbevarende styrkene?

​UNIFIL i Libanon er Norges klart største bidrag til FNs fredsbevarende styrker. Mer enn 21.000 nordmenn tjenestegjorde her mellom 1978 og 1998. Foto: Forsvaret.

Siden 2000 har Norge prioritert ned FNs fredsbevarende styrker til fordel for Nato-ledede operasjoner. Det kan endre seg når Norge nå skal forsøke å få plass i FNs sikkerhetsråd, mener FFI-forsker Gustavsen.

Sammen med Andreas Forø Tollefsen fra Prio har Elin Marthinussen Gustavsen laget et notat der FNs fredsbevarende styrker og Norges rolle i disse styrkene analyseres:
Last ned FFI-fakta: Norway and UN Peacekeeping Trends

Les mer