Mat, drikke

2018nyhetsrommet.no

nyhetsrommet.no7. november 2018

Byspire: salaten – Et samarbeid mellom Oslo Kommune og BySpire

 

Byspire_onWhite.png
OsloKommuneGrunerlokka.PNG

 

Av Jonathan Viklander

Oslo Kommune har startet et urbant jordbruksprosjekt hvor de skal dyrke salater og andre grønne spiselige planter ved bruk av konseptet vertikal dyrkning. Det finnes mange tomme kjellere i de kommunale byggene, og dette prosjektet tar i bruk en av disse sammen med teknologi og kunnskap fra BySpire for å dyrke mat til nabomiljøet. Målet med prosjektet er å skape betalte jobber og bidra til integrasjon i kommunen!

Les mer

2018nyhetsrommet.no

nyhetsrommet.no9. april 2018

LOOP: Felles løft for oppussingsavfall

HØY AKTIVITET: Kampanjedeltakerne har gjennomført felles stunts og blant annet rullet ut konsepter om gjenbruk av byggavfall og hvordan kildesortere under oppussing på egne hjemmesider og i sosiale medier.

Nordmenns iver etter å rive ned og pusse opp skaper enorme mengder avfall. Men nå har kommuner og IKS over hele landet tatt grep.

Våren 2017 tok LOOP initiativ til en felles nasjonal kampanje, Norske Byggeklosser, som skulle stimulere til bedre sortering og mer ombruk av restematerialer. Interessen var stor, og hele 48 kommuner og IKS ble med på kampanjen.

Les mer

2018nyhetsrommet.no

nyhetsrommet.no9. april 2018

LOOP: Gjør deg klar for NRK sin plastaksjon

NRK vil ha en nasjonal TV-ryddeaksjon på årets strandryddedag 5. mai. De har også laget dokumentarserien Planet Plast med Line Elvsåshagen. Serien har premiere 9. april og vil ha fokus på hvem som kaster plasten og hva hver og en av oss kan bidra med. FOTO: Patrick da Silva Sæther/NRK

Når NRK dekker den årlige strandryddedagen 5.mai vil rekordmange ha fokus på forsøpling av havet. Les deg opp og få tips til hvordan du kan hindre overforbruk av plast og plast på avveie.

Hvert minutt havner 15 tonn plast i havet. En stor andel kommer fra land som ikke har velfungerende avfallsordninger. I Norge har vi heldigvis gode systemer for avfallshåndtering. Det å ha gode avfallssystemer og kildesortere avfallet vårt er det viktigste vi kan gjøre for å forebygge forsøpling og plast i havet.

Les mer

2018nyhetsrommet.no

nyhetsrommet.no4. mars 2018

Byspire: Meet the team: Johan

Johan.jpg

Hva er din bakgrunn? 
Jeg har jobbet med animasjon, design, engineering og visuell kommunikasjon siden jeg var 19 år. Jeg er for det meste selvlært, men gikk et år 3D design og animasjon på Noroff. Jeg ble ansatt i Xvision før jeg var ferdig med det første året, og har jobbet der siden. Der har jeg jobbet med utallige prosjekter for ingeniører og gründere, og har igjennom årene fått detaljert innsikt i flere av Norges største og mest komplekse industrielle prosjekter.

Les mer

2018nyhetsrommet.no

nyhetsrommet.no14. februar 2018

Byspire: 10 gode grunner til at vertical farming kan redde verden

201801 Økern-30.jpg

1.     Det sparer vann: Store områder i verden sliter med vannmangel og tørke, og 70% av alt ferskvann i verden går til matproduksjon. Cape Town blir i år den første storbyen i verden som går totalt tom for vann. Med vertikal dyrking i hydroponiske anlegg kan vi spare hele 90% av vannmengden som ville blitt brukt til tradisjonell dyrking. Tenk så mye vann vi kunne spart dersom vertikal farming ble brukt overalt!

Les mer

2018nyhetsrommet.no

nyhetsrommet.no30. januar 2018

Byspire: BySpire bygger Norges største vertikale farm

I et gammelt kontorslokale på Økern bygger BySpire Norges største vertikale dyrkningsanlegg med mulighet for å produsere over 5,000 planter per måned.
I et gammelt kontorslokale på Økern bygger BySpire Norges største vertikale dyrkningsanlegg med mulighet for å produsere over 5,000 planter per måned.

Nå bygger BySpire Norges første store vertikale farm for grønnsaksproduksjon i et gammelt kontorbygg sentralt på Økern i Oslo. Etter å ha vært med i Techmakers Accelerator-program i våres valgte Akershus Teknologifond å gå inn som investor i BySpire.

Les mer

2018nyhetsrommet.no

nyhetsrommet.no27. november 2017

Statsbygg: Frøhvelvet: Tunnel rehabiliteres

Statsbygg planlegger å rehabilitere adkomsttunnelen til Frøhvelvet på Svalbard. Årsaken er at permafrosten ikke har reetablert seg etter at tunnelen stod ferdig i 2008.Rehabiliteringsprosjektet sammenfaller med en nødvendig oppgradering av de tekniske systemene som skal klargjøre to berghaller til for lagring av frø.

Det er Landbruks- og matdepartementet som har gitt Statsbygg i oppdrag å  utrede mulige løsninger for utbedring av adkomsttunnelen.

Les mer

2018nyhetsrommet.no

nyhetsrommet.no6. oktober 2017

FFI Forsvarets forskningsinstitutt: Kan mat brukes i terrorisme?

FFI, Animalia og Norges miljø- og biovitenskapelige universitet inviterer til heldagsseminar om matforsvar. ​Illustrasjonsbilde: Shutterstock.

Ja, mener FFI-forsker Rebecca Davidson. Hvor trygg er egentlig maten vi spiser? Og hvordan kan vi sikre trygg mat i en usikker tid? Det er temaet for et seminar på veterinærhøgskolen i Oslo 20. oktober.

​– Vi i Norge er heldige. Statistikken over medisinbruk og sykdomsforekomst hos både husdyr og mennesker tilsier at norsk mat er blant verdens tryggeste, sier Sigrun Hauge, Fagsjef mattrygghet i Animalia, som er medarrangør av seminaret.

Les mer

2018nyhetsrommet.no

nyhetsrommet.no3. oktober 2017

Multiconsult ASA: Multiconsult etablerer seg i Kenya

Multiconsult øker sin satsing i det øst-afrikanske markedet ved å etablere et nytt kontor i Nairobi.  Dette kontoret i bydelen Killimani vil gjøre det mulig for selskapet å styrke sin markedsposisjon i Øst-Afrika innen fornybar energi, vann og miljø.

– Vi åpner dette kontoret på et viktig tidspunkt, siden det ligger et enormt potensiale for investering i regionen. Det nye kontoret er også en grunnpilar i Multiconsults internasjonale satsning på fornybar energi og vil bidra til at vi oppnår målsetningene våre, sier direktør for Fornybar Energi i Multiconsult, Helge E. Jenssen.

Tom Ødegaard, Sarah Atieno, William Ogutu og Mikael Poulsen.

 

Multiconsult har ansatt Mikael Poulsen som ny leder for Multiconsult Kenya.

Les mer

2018nyhetsrommet.no

nyhetsrommet.no24. august 2017

Statsbygg: Urteplanter på utstilling

Blomsterkasser på byggegjerdet Foto: Statsbygg/ Ken Opprann

Prosjekt Nytt Nasjonalmuseet bruker byggegjerdet rundt museumstomta til utstilling av forskjellige typer kunst. Siste tilskudd er urteplanter som vokser ved hjelp av ny teknologi.

– Det er et såkalt hydroponisk system som er installert på byggegjerdet, der basilikum og mynte gror i næringsrikt vann. Røttene får da tilført oksygen fra en pumpe drevet fra et lite solcellepanel montert rett overfor plantene, sier iniativtaker Jonathan Viklander, som er daglig leder i BySpire.

Les mer