Helse, legemidler

2116

nyhetsrommet.no2. februar 2021

FFI – Forsvarets forskningsinstitutt: FFI tester radar til Norges nye redningshelikopter

Noen ganger må et redningshelikopter fly lavt selv om det er tett tåke. Da er radaren et av de viktigste instrumentene.

Norges nye redningshelikopter er foreløpig godkjent for å fly ned til 200 fots høyde i dårlig sikt. Målet er å få godkjent en minimum operasjonshøyde på 125 fot i lav sikt. (Foto: Torbjørn Kjosvold / Forsvaret.)

Innen 2023 skal Norge ta i bruk 16 nye redningshelikoptre av typen Leonardo AW101-612 (SAR Queen). Disse skal erstatte Sea King, som har reddet liv i snart 50 år.

Les mer

2116

nyhetsrommet.no7. desember 2020

Atlas-alliansen: Lenket til underutvikling

Flere hundre tusen mennesker verden over er bokstavelig talt lenket fast til veggen, til et bur eller til et bord. Kvinner, menn og barn, noen helt ned i 10-års alder, er innelåst på små flater i uker, måneder og i enkelte groteske tilfeller, år. Denne virkeligheten er nå dokumentert i en viktig ny rapport, og Atlas-alliansens Morten Eriksen og Andrew Kroglun, sammen med Tuva Rosenvold og Adrian Tollefsen fra Mental Helse Ungdom skrev om dette i denne artikkelen i Bistandsaktuelt den 3. desember.

Human Rights Watch (HTW) forteller i Living in Chains: Shackling of People with Psychosocial Disabilities Worldwide

at denne umenneskelige praksisen eksisterer i ca 60 land i Asia, Afrika, Europa, Midtøsten og på det amerikanske kontinent. Rapporten undersøker hvordan mennesker med psykiske lidelser ofte blir innesperret og lenket fast av sine familier. 

Les mer

2116

nyhetsrommet.no12. november 2020

Atlas-alliansen: Rettigheter under press

En fersk globalrapport fra et konsortium på 7 ledende rettighetsorganisasjoner slår alarm. Funksjonshemmedes rettigheter er under sterkt press. Rapporten Disability rights during the pandemic A global report on findings of the COVID-19 Disability Rights Monitor vil derfor henlede oppmerksomheten vår mot det den kaller «den katastrofale innvirkningen av covid-19-pandemien på mennesker med nedsatt funksjonsevne over hele verden». 

Les mer

2116

nyhetsrommet.no30. oktober 2020

HLF: Hvert Øre Teller-kampanjen

I den nasjonale kampanjen Hvert Øre Teller setter HLF fokus på aktuelle tema knyttet til hørsel. I år ønsker vi å forebygge hørselsskader blant barn og unge.

 

Unge ører er ekstra sårbare for støy og høy lyd. Derfor er det viktig å bevisstgjøre foreldre, barn og unge, slik at vi kan forebygge fremtidige hørselsproblemer.

Verdens Helseorganisasjon (WHO) frykter at halvparten av unge i den vestlige verden skal få hørselskader på grunn av måten vi omgås lyd på, særlig med musikk rett i øret.

Les mer

2116

nyhetsrommet.no30. oktober 2020

MOT: Team Norconsult med MOT i ryggen

For tredje året på rad skal Team Norconsult sette i gang sesongen med MOT på drakta. – MOT’s verdier står sterkt enten man er i arbeidslivet, på skolen eller på langrennsarenaen, sier Marthe Haugen Stranden, gruppeleder Marked og kommunikasjon i Norconsult.

Team Norconsult er et regionalt privatlag i langrenn, med base i Asker, og nedslagsfelt primært i Asker og Bærum. Laget består av 13 seniorutøvere, som alle er bosatt i området. Hensikten er å gi unge seniorutøvere innen langrenn i Asker og Bærum en mulighet til å satse videre på vinteridretten lokalt, uten å måtte flytte til andre deler av landet.

Les mer

2116

nyhetsrommet.no5. juni 2020

FFI – Forsvarets forskningsinstitutt: FFI skal forske på koronaspredning

De neste seks månedene skal forskere kartlegge hvor mye SARS-CoV-2-virus som finnes i luften og på overflater på sykehus, t-banestasjoner og en flyplass i Norge.

Illustrasjon av et SARS-CoV-2 virus som binder seg til ACE2 reseptorer på en celle i menneskekroppen. Dette er første stadium i en Covid-19 infeksjon. Illistrasjon: Shutterstock / Kateryna Kon

– Kollektivtransport, flyplasser og sykehus er svært viktige når det gjelder smittespredning, sier seniorforsker Jostein Gohli.
Derfor rykker Gohli og forskerteamet nå i mai ut med vattpinner og forskjellige lufthøstere for å ta prøver av overflater og luft der mange folk ferdes. Prøvene skal samles inn en gang i uken. Målet er å finne ut hvor stor risiko det er for å bli eksponert for og smittet av viruset på slike steder. Les mer

2116

nyhetsrommet.no7. april 2020

FFI – Forsvarets forskningsinstitutt: FFI kvalitetssikrer smittevernutstyr

Helsevesenet har skaffet nye leverandører av smittevernutstyr. Nå hjelper FFI til med å teste kvaliteten på blant annet munnbind og åndedrettsvern.

For å teste smittevernutstyr bruker FFI flere av sine laboratorier og testfasiliteter. (FFI gjør oppmerksom på at denne videoen ikke viser reelle tester)
Sykehusinnkjøp HF og FFI samarbeider om å kvalitetssikre smittevernutstyr. En ny avtale ble inngått i forrige uke og testingen er allerede i gang.

Les mer

2116

nyhetsrommet.no2. april 2020

FFI – Forsvarets forskningsinstitutt: FFI svarer på kritikken mot nødrespiratoren

– Nødrespiratoren er en beredskapsløsning som skal redde liv hvis kapasiteten på ordinære respiratorer ved norske sykehus blir sprengt, understreker forskningsdirektør Hanne Bjørk ved FFI

Her er nødrespiratoren under testing. Foto: Lærdal Medical

Tirsdag ble det kjent at regjeringen bestiller 1000 nødrespiratorer utviklet av Lærdal Medical og Servi AS i samarbeid med FFI. Etter et utspill fra Norsk Sykepleierforbund mandag kveld har flere stilt spørsmål ved nødrespiratoren, og om den egentlig kan brukes på covid-19-pasienter.

– Nødrespirator er som begrepet tilsier en beredskapsløsning. Den er designet for å kunne avlaste og dekke opp en mulig mangel på fullskala respiratorer, forklarer forskningsdirektør Hanne Bjørk ved FFI.

Les mer

2116

nyhetsrommet.no1. april 2020

FFI – Forsvarets forskningsinstitutt: Lagde nød-respirator på rekordtid

De siste tre ukene har FFI ledet en innovasjonsdugnad som vil styrke kapasiteten ved norske sykehus. I dag kunngjorde statsminister Erna Solberg (H) på regjeringens pressekonferanse at initiativet har lykkes.


Her er nød-respiratoren under testing. Foto: Lærdal Medical

Nød-respiratoren skal produseres i Kristiansand av den norske teknologibedriften Servi i samarbeid med Lærdal Medical. Den originale ideen kom fra sivilingeniør og teknologigründer Eivind Gransæther fra Edge Health Technologies.

Les mer